Handelaren in namaak profiteren van gebrekkige controle zeecontainers

Zeecontainers. FOTO ANP

De internationale handel in namaakartikelen blijft een hardnekkig probleem. Veel neppers verlaten de productielanden in Azië per zeecontainer. Zeecontainers zijn lastig te controleren.

Uit maandag gepubliceerd onderzoek door het Europese instituut EUIPO voor intellectueel eigendom blijkt dat 56 procent van alle inbeslaggenomen namaakgoederen (naar waarde gemeten) per zeecontainer in de Europese Unie arriveert. De meeste zendingen komen uit China en Hongkong.

Het rapport legt bloot dat de douane grote moeite heeft om de namaakspullen te ontdekken. Zo is het scannen van containers met gammastralen niet effectief: die kunnen alleen verdovende middelen, wapens of wilde dieren detecteren. Dikwijls ontbreekt tijd voor handmatige controle; dit gebeurt bij niet meer dan 2 procent van alle binnenkomende zeecontainers.

Volgens EUIPO-directeur Christian Archambeau heeft de handel in ondeugdelijke namaak-mondkapjes het bewustzijn over het probleem vergroot. Hij hoopt dat dit een aansporing betekent om beter te controleren. De onderzoekers schatten de waarde van de namaak-import op 6,8 procent van de totale Europese import.

Nieuws

Meest gelezen