Bijna de helft minder hypotheekaanvragen in Friesland, vooral oversluiters blijven weg van de markt

.

. Foto: ANP

Het aantal hypotheekaanvragen in Friesland is de laatste maanden gekelderd. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van De Hypotheker.

De adviesketen meldt dinsdag op basis van de eigen cijfers dat er bijna de helft minder aanvragen zijn binnengekomen dan een jaar geleden. Dit komt redelijk overeen met de gemiddelde landelijke daling van 45 procent.

De grootste dalingen waren zichtbaar in Limburg (-57 procent), Overijssel (-56 procent) en Gelderland (-51 procent). In Groningen was de daling met 32 procent het minst sterk. Met name 55-plussers vragen minder hypotheken aan in vergelijking met vorig jaar; dit is met twee derde afgenomen. Tegelijkertijd is het gemiddelde hypotheekbedrag voor de aankoop van een woning in Friesland met 13 procent gedaald.

Amper nog oversluiters

De markt voor oversluiters is vrijwel opgedroogd: nog maar 6 procent van alle hypotheekaanvragen is afkomstig van oversluiters. Dat is niet verwonderlijk, want het oversluiten van een hypotheek is interessant wanneer de actuele hypotheekrente lager is dan de rente die consumenten al betalen. Een lagere rente zorgt voor minder maandlasten. Het afgelopen jaar is de rente echter gemiddeld met 3 procentpunt gestegen, waardoor oversluiten voor particulieren veel minder interessant werd.

Volgens De Hypotheker krijgen jonge huizenkopers tot 35 jaar meer kansen op een huis, omdat de gemiddelde prijs de afgelopen maanden met een paar procent is gedaald. Landelijk beeld geeft aan dat in deze leeftijdscategorie 9 procent meer aanvragen waren voor de aankoop van een woning, ten opzichte van een jaar eerder.

,,Dat is een hoopvolle ontwikkeling’’, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. ,,Tegelijkertijd zijn deze hypotheekaanvragen onder 55-plussers met bijna een kwart gedaald, als gevolg van het grote tekort aan betaalbare levensloopbestendige woningen.’’