Grote bedrijven gaan weer tot de helft terug naar kantoor

Grote bedrijven gaan weer tot de helft terug naar kantoor ANP

Verschillende grote bedrijven laten meer mensen naar kantoor komen nu het thuiswerkadvies iets ruimer wordt. Werknemers van Achmea, PostNL, KPN, Univé en Arcadis zijn vanaf 25 september tot de helft van de werktijd welkom op kantoor. ING houdt vast aan de eerder geplande datum van 11 oktober om diezelfde overgang naar hybride werken te maken. Nu was het maximum vaak één dag per week op kantoor werken. Dat komt naar voren uit een rondgang langs enkele van de grootste Nederlandse ondernemingen.

"Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is", luidt het voorschrift dat op 25 september ingaat. Eerder werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. ABN Amro zegt net als de overheid iets te versoepelen, maar de kantoormedewerkers van de bank met in totaal 16.000 personeelsleden worden nog steeds gevraagd vanuit huis te werken wanneer dat kan.

Verzekeraar Achmea met 14.000 werknemers in Nederland en advies- en ingenieursbureau Arcadis met 2300 personeelsleden hier gaan het verst met versoepelen. De verwachting is dat het personeel daar gemiddeld de helft van de tijd thuiswerkt en het andere deel op kantoor. Bij Arcadis mogen werknemers zelf kiezen hoe vaak ze op kantoor verschijnen. "Dat gaat op 1 oktober in, omdat we de werkplekken nog helemaal klaar moeten maken voor de heropening", zegt een woordvoerder.

Van één naar twee dagen

Datzelfde geldt voor bank ING met 15.000 personeelsleden in Nederland, waarvan het grootste gedeelte met een kantoorfunctie. Die zijn als het plan wordt goedgekeurd door de ondernemingsraad vanaf 11 oktober weer voor de helft van de tijd welkom.

Bij telecombedrijf KPN verandert het nu geldende wekelijkse maximum van één dag op kantoor op 25 september naar gemiddeld twee dagen. Nu moeten de 8000 personeelsleden op de kantoren nog een mondkapje dragen als zij zich daar verplaatsen, maar dat vervalt.

Flinke verruiming

Van de in totaal ongeveer 2000 kantoormedewerkers bij PostNL zijn er vanaf eind van de maand dagelijks zeshonderd welkom, in plaats van de 250 nu. De nieuwe situatie komt neer op één of maximaal twee dagen per week werken op locatie.

Ook verzekeraar Univé verruimt de capaciteit flink. Op de centrale kantoren in Zwolle en Assen mogen met het nieuwe voorschrift maximaal driehonderd personeelsleden komen van de in totaal 950 medewerkers op die locaties. Niet-gevaccineerde werknemers wordt gevraagd om een (zelf)test te doen voordat zij naar kantoor komen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie