Groenleven snelste Friese groeier

Sytse Bouwer (r) van GroenLeven bij de start van samenwerking met FrieslandCampina om daken van melkveebedrijven te voorzien van zonnepanelen. Foto Rens Hooyenga

Herbo GroenLeven uit Heerenveen is het snelst groeiende bedrijf in Friesland. Het zonne-energiebedrijf boekte de afgelopen drie jaar een omzetgroei van 421 procent.

Het Financieele Dagblad, dat deze zogenaamde Gazellen-verkiezing jaarlijks organiseert, maakte dat gisteren bekend. Herbo GroenLeven, tevens hoofdsponsor van sc Heerenveen, is een jong bedrijf dat zonne-energiesysteem ontwikkelt en exploiteert.

FrieslandCampina

Zonprojecten waar het bij bedrijf betrokken was, zijn onder meer de voormalige vuilstort in Garyp en het dak van Home Center in Wolvega. Onlangs sloot Groenleven een overeenkomst met FrieslandCampina om daken van melkveebedrijven te voorzien van zonnepanelen.

De Gazellen-verkiezing staat open voor bedrijven die de afgelopen drie jaar een winstgevende omzetgroei hebben geboekt van tenminste 20 procent. Landelijk haalden 753 bedrijven deze prestatie, vorig jaar waren dat er 617. In Friesland is sprake van een afname: dertien snelle groeiers dit jaar, vijftien vorig jaar.

Probo Sign

Groenleven behoort tot de middelgrote bedrijven (omzet tussen 2 miljoen en 10 miljoen euro). Grootste groeier bij de grote bedrijven in Friesland (omzet 10 miljoen euro) is Probo Sign uit Dokkum. Het digitale printbedrijf realiseerde een omzetgroei van 110 procent. Bij de kleine bedrijven (100.000 euro tot 2 miljoen euro) zegevierde FiscFree uit Heerenveen, een adviesbureau voor secundaire arbeidsvoorwaarden, met een omzetgroei van 275 procent.

Heerenveen

Heerenveen telt opvallend veel snel groeiende bedrijven. Naast Herbo Groenleven en FiscFree behoren nog vier Heerenveense bedrijven tot snelst groeiende ondernemingen van Friesland: Speedbooks Software (software ontwikkeling), Ctnet (ict-dienstverlening), OrangeGas (tankstations duurzame brandstoffen) en Geje Truck Hydraulics (handel in hydraulische systemen). De overige zes snelle Friese groeiers zijn de Sneker bedrijven Hamilton Bright (marketing specialist), Movacolor (doseringsmachines) en Snakeware (online marketingbureau) en Veltman Vis Service en Het Kleine Prinsje (kinderdagverblijf) uit Harlingen en Health2Work uit Surhuisterveen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie