GroenLeven vertrekt uit Heerenveen en vestigt zich in voormalig Aegon-pand in Leeuwarden

Het drijvende zonnepark van GroenLeven in de zandput van Nij Beets.

Het drijvende zonnepark van GroenLeven in de zandput van Nij Beets. Foto: Jilmer Postma

GroenLeven verhuist het hoofdkantoor van Heerenveen naar Leeuwarden. Het zonne-energiebedrijf neemt volgende week vrijdag zijn intrek in een kantoorlocatie in het voormalige Aegon-pand aan de Lange Marktstraat.

De reden voor de verhuizing is de enorme groei van het bedrijf in de afgelopen twee jaar. Het personeelsbestand is in die periode toegenomen van circa 25 naar ongeveer 160 medewerkers. ,,We zaten dus duidelijk te krap in ons jasje”, zegt woordvoerder Maarten de Groot.

In Leeuwarden begint GroenLeven met circa honderd medewerkers. Er is plek voor zo’n 160 mensen. ,,Maar vanwege corona zullen die honderd mensen er uiteraard niet allemaal tegelijk zijn”, stelt De Groot. GroenLeven blijft overigens wel gevestigd in Heerenveen. Andere nevenvestigingen heeft het bedrijf in Oosterwolde (bij het BioSintrum) en Groningen. Binnenkort wordt ook een locatie in Noord-Brabant in gebruik genomen.

Hoofdzetel in het Noorden houden

GroenLeven wilde hoe dan ook de hoofdzetel handhaven in Noord-Nederland. ,,Omdat de energietransitie hier toch wel het meest serieus wordt opgepakt.” De keuze viel op de locatie in Leeuwarden vanwege de nabijheid van het station.

GroenLeven realiseert zonne-energieprojecten van 1500 vierkante meter en groter op . Tot nu toe zijn 854 projecten opgeleverd met een totaal geinstalleerd vermogen van 1742 megawatt (MW). Daarmee kunnen ruim 45.000 huishoudens van stroom worden voorzien.

Het Duitse BayWa r.e. (renewable energy) is meerderheidsaandeelhouder van GroenLeven. Dit concern, met het hoofdkantoor in München, is wereldwijd actief op het gebied van zonne-, wind- en bio-energie en telt zo’n 1300 werknemers.