Chinese poederfabriek Heerenveen komt onder de hamer

Het geduld van de bank met de eigenaren van de spookfabriek langs de A7 in Heerenveen is op. De bank wil het nooit afgebouwde melkpoedercomplex veilen.

De nooit afgebouwde melkpoederfabriek.

De nooit afgebouwde melkpoederfabriek. Foto: Jilmer Postma

Dit bevestigt advocaat Erik Eshuis namens ABN Amro. De Chinese partijen achter de poederfabriek hebben volgens hem jarenlang niet aan hun aflossingsverplichtingen voldaan. ,,De bank gaat over tot executie. Er komt in de eerste helft van volgend jaar een veiling met voorafgaand een kijkdag.’’ Wel moet de rechtbank hier nog mee akkoord gaan.

Aan de jongste ontwikkeling gingen onderhandelingen tussen de bank en bouwbedrijf Botec in Nunspeet vooraf. Botec nam de bouw op het bedrijvenpark IBF in 2015 ter hand. De Chinese initiatiefnemers achter Oranje Nutrition (holding en bv) hadden grootse plannen. De fabriek zou met ruim 50 werknemers jaarlijks 60.000 ton melkpoeder (koe, geit, schaap) voor de Chinese markt produceren. Het project mocht wat kosten: 30 miljoen euro.

Nachtmerrie

Voor Botec draaide de bouw spoedig uit op een nachtmerrie, gekenmerkt door wanbetaling en grote onenigheid over bouwtekeningen. Er volgden rechtszaken. In 2017 staakte de aannemer de bouw. Op de bouwhekken verschenen bordjes met ‘Hier oefent Botec haar retentierecht uit’. Wind en regen kregen vrij spel.

Afgelopen week zijn die bordjes verwijderd. Dit is het resultaat van onderhandelingen tussen de bank en Botec, aldus Botec-advocaat Hein Stroeve. Wat het bouwbedrijf in ruil voor het opgeven van haar retentierecht krijgt, willen beide advocaten niet kwijt. Botec geeft ook het beslag op het pand op. Met name opheffing van het retentierecht was nodig om het pad naar executieverkoop te effenen.

Pand is ongeschikt

De kans dat er ooit nog een melkpoederfabriek zal verrijzen, laat zich moeilijk inschatten. Deskundigen uit de zuivelwereld gaven eerder al te kennen dat het pand daarvoor ongeschikt is en ook niet makkelijk geschikt valt te maken. Oranje Nutrition Holding betrok tijdens het juridische traject een soortgelijke stelling. Maar door de rechtbank benoemde deskundigen hebben in hun concept-oordeel niet aangenomen dat er sprake was van ontwerp- of uitvoeringsfouten. Voor de rechtbank in Leeuwarden loopt nog een bodemprocedure over het bouwdebacle.
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie