Funda blokkeert online verkoper gmak: start-up dient klacht in bij ACM

SCREENSHOT GMAK

Start-up gmak uit Heerenveen dient een klacht in bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tegen huizensite Funda. Het platform zou de advertenties van het bedrijf ten onrechte weren en zo de markt belemmeren.

Gmak helpt particulieren om hun huis te verkopen zonder tussenkomst van een makelaar. Verkopers bepalen zelf de vraagprijs, leiden potentiële kopers rond in hun woning en doen de onderhandelingen over de verkoop. De start-up verdient aan extra diensten die klanten bijkopen.

Bij de start in 2018 konden klanten van gmak hun huis nog op Funda zetten. Sinds november vorig jaar weert het platform de klanten van gmak omdat het bedrijfsmodel van de start-up niet aan de eisen van de site zou voldoen. Zo mag de start-up het verkoopproces niet aan de klant overlaten als het wil adverteren op Funda.

‘Funda beschermt makelaars’

Volgens Chris van der Voorn, een van de oprichters, buigt de huizensite de regels zo dat nieuwe initiatieven geen kans hebben op het platform om zo de aandeelhouders, reguliere makelaars, te beschermen. Innovatie zou zo in de kiem gesmoord worden.

Aanvankelijk wilde gmak met een kort geding weer toegang krijgen tot het platform. Uiteindelijk is daar vanaf gezien omdat die route te complex bleek. Een klacht bij de ACM acht Van der Voorn kansrijker.

,,De ACM zegt zich sterk te maken voor een eerlijke markt. En Funda probeert die markt te reguleren’’, zegt Van der Voorn. ,,Dus wij hebben vertrouwen in hun onderzoek.’’

Principiële strijd

Voor Van der Voorn is zijn strijd tegen ACM vooral een principiële. ,,Funda heeft een machtspositie zoals Schiphol die heeft in de luchtvaart. Maar het vliegveld mag ook niet zomaar een maatschappij weigeren als die bijvoorbeeld geen eten serveert tijdens de vlucht.’’

Ondanks dat gmak geen toegang heeft tot Funda, zit de groei er wel goed in. ,,Het aantal transacties per dag is sterk toegenomen. We merken vooral dat mensen elkaar aansteken. Als in een regio via ons goed wordt verkocht, volgen er vaak meer klanten.’’

Vacatures

Baliemedewerker

Stedelijk Museum Meppel

Lid College van Bestuur

Talent Performance

Lid Raad van Toezicht

Zonnehuisgroep Noord

Nieuws

menu