Fryslân doet niet mee met korte ketens van Schouten

Fryslân voelt zich niet geroepen om geld te geven aan Landbouwminister Carola Schouten voor haar plan voor een kortere keten tussen boer en consument.

Het verzamelcentrum van de Streekboer in Drachten.

Het verzamelcentrum van de Streekboer in Drachten. FOTO JILMER POSTMA

De provinsje heeft twee verzoeken van Schouten afgewezen. Zo doet Fryslân niet mee aan de intentieverklaring met het verzoek om 75.000 euro bij te dragen in de organisatiekosten en de cateringdeal. Volgens woordvoerder Peter van den Meerschaut geeft Fryslân al jarenlang het goede voorbeeld. ,,Sa ha wy yn ús kantine al jierren in grut assortiment lokale produkten.”

Hij benadrukt dat de provincie bovendien al lokale voedselprojecten ondersteunt. Van 2017 tot en met 2019 was daar een bedrag mee gemoeid van 707.000 euro. Het gaat vooral om projecten van de Friese Milieufederatie en de Streekboer. De provincie vond het te gortig om dan ook nog eens 75.000 euro bij te dragen aan een landelijke kwartiermaker en een Task Force.

Volgens Schouten, die vanmiddag de Rede fan Fryslân uitspreekt, zorgt een kortere keten voor meer begrip tussen boeren, tuinders en burgers en voor de agrariërs kan er sprake zijn van een beter inkomen.

Uit onderzoek van Wageningen University in 2018 blijkt dat in Nederland circa 10 procent van de boeren en tuinders omzet binnen haalt via een korte keten. Friesland zit onder het gemiddelde met 8 procent. In Limburg (15 procent) en Zeeland (14 procent) doen verhoudingsgewijs de meeste agrariërs vrijwel rechtstreeks zaken met de consument. In Overijssel (6 procent) en Drenthe (7 procent) is de animo het geringst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie