Friss wacht nog op steun voor kassencomplex bij Sexbierum

De vlag kan nog niet uit voor het nieuwe kassencomplex bij Sexbierum. De Friss Holding wacht nog op de toekenning van SDE-subsidie.

Een artist's impression van het nieuwe kassencomplex bij Sexbierum

Een artist's impression van het nieuwe kassencomplex bij Sexbierum Illustratie Claessens Erdmann

,,Maar het gaat de goede kant op’’, zegt eigenaar Jan Kloet. Eind oktober tekende de ondernemer uit het Brabantse Prinsenbeek een voorlopig koopcontract voor 50 hectare in het glastuinbouwproject Waddenglas bij Sexbierum. Als ontbindende voorwaarde liet hij opnemen dat het contract alleen verzilverd kan worden, als de aangevraagde SDE-subsidie ook daadwerkelijk wordt toegekend. De deadline ligt op 31 mei.

Vanuit zijn bedrijf Green Inspiration is Kloet betrokken bij projecten van aardappelhandel HZPC, groenteveredelaar Rijk Zwaan en de streekwinkels van het Groen Hart. Voor het slagen van zijn ambitieuze nieuwbouwproject bij Berltsum maakte hij de overheidssteun een doorslaggevende factor.

,,Het gaat ook om heel veel geld’’, zegt Kloet. Bij de presentatie van de plannen voor de welstandscommissie Hûs en Hiem werd duidelijk dat de bouwkosten op 120 miljoen euro zijn geraamd. Het Amsterdamse bureau Claessens Erdmann ontwierp voor Friss een kassencomplex van een kilometer lengte. De welstandscommissie oordeelde lovend over dat ontwerp. Met name de cederhouten bekleding van het deel met kantoren en ontvangstruimte oogstte veel lof.

De verkopende partijen, de provincie Fryslân, de gemeente Waadhoeke en de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland (RVO) hebben Kloet tot 31 mei de tijd gegeven voor het rondkrijgen van de financiering. Diezelfde RVO gaat ook over het toekennen van SDE-subsidies. Of Kloet zich zenuwachtig moet maken?

,,Van te voren weet je natuurlijk nooit helemaal zeker hoe het met zo’n subsidieaanvraag komt’’, zegt hij droogjes. ,,Maar ik heb het gevoel dat dit goedkomt. Er zijn allemaal aanvullende vragen gesteld. Dat zie ik als een goed teken.’’ Waarom de toekenning nog op zich laat wachten? ,,Ik begreep dat ze het heel erg druk hebben, er zijn nogal wat aanvragen binnengekomen.’’

SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieprojecten. In de plannen van Friss speelt die duurzaamheid een belangrijke rol. Het bedrijf werkt voor Sexbierum samen met partijen uit de ICT, de energiesector, een kassenbouwer en een verlichtingsproducent.

Dit consortium wil de helft van zijn nieuw te bouwen kassen in het Waddenglasproject bedekken met zonnepanelen. Bovendien kozen de initiatiefnemers voor een gesloten kassensysteem, waarbij het binnenklimaat volkomen kan worden gecontroleerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie