Friss Holding tekent contract voor Waddenglas bij Sexbierum

Na lang wikken en wegen heeft de Friss Holding een koopcontract getekend voor 50 hectare in het glastuinbouwproject Waddenglas bij Sexbierum.

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Lange tijd leek de hoop voor het project, met een boekwaarde van 14 miljoen euro, vervlogen. De provincie Fryslân, de gemeente Waadhoeke en de Rijksdienst voor Ondernemende Nederland zaten er dan ook danig mee in hun maag. De landbouwgrond lag al meer dan tien jaar braak en ieder jaar extra leverde miljoenen aan renteverlies op.

Vorig jaar december werd duidelijk dat een consortium een optie op het terrein had genomen. Keer op keer wisten deze aspirant-kopers hun bedenktijd te rekken, totdat er uiteindelijk bijna een jaar was verstreken. De Friss Holding heeft nu daadwerkelijk getekend, maar heeft nog tot 31 december de tijd gekregen om zijn financiering rond te krijgen.

De grond moet uiterlijk 31 mei volgend jaar zijn overgenomen. Wethouder Caroline de Pee van de gemeente Waadhoeke noemt dat ,,een mooie stap vooruit’’. In een film op zijn website garandeert Friss zestig arbeidsplaatsen per 10 hectare. De onderneming wortelt in Brabant. Eigenaar is Jan Moerdijk, die ook nog de JMC Consultancy Prinsenbeek bestiert.

Veranderingen

In Sexbierum wil Friss samenwerken met bedrijven uit de ICT, de energiesector, een kassenbouwer en een verlichtingsproducent. Er moet een gesloten kassensysteem verrijzen, waarbij de temperatuur en de luchtvochtigheid volledig kunnen worden gecontroleerd. De helft van de kassen worden bedekt met zonnepanelen.

,,De tuinbouwsector is in hoog tempo aan het veranderen’’, zo schetst Jo Kloet van Friss. Hij spreekt van een van de meest duurzame glastuinbouwproject van Nederland. ,,Met name het gebruik van restwarmte, het omzetten van CO2 in zuurstof, het verwerken van meststoffen en water die uit het proces vrijkomen maken de cirkel rond.”

Friss is niet helemaal onbekend in het Noorden. Zes jaar geleden probeerde het bedrijf in het gebied rondom de Eemshaven een vergelijkbaar project van de grond te krijgen.

De 30 hectare in Groningen zouden 250 voltijd- en nog eens 150 deeltijdbanen opleveren, zo luidde de belofte destijds. Omdat er weinig van de grond kwam, trok de provincie Groningen uiteindelijk de stekker uit de glastuinbouwplannen.

Voor Sexbierum zal Friss een beroep doen op de SDE-subsidie. Wordt die niet toegekend, dan mogen de kassenbouwers hun koopcontract ontbinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie