FrieslandCampina saneert fors in Duitsland

FrieslandCampina schrapt banen. Foto: Jaspar Moulijn

FrieslandCampina schrapt bij zijn Duitse fabrieken in Heilbronn en Keulen 195 banen.

Het is de tweede reorganisatie in korte tijd die het zuivelconcern bekendmaakt. Op 10 november bracht FrieslandCampina naar buiten dat het in Wolvega zijn financiële afdeling voor de Nederlandse activiteiten sluit. Die ingreep kost 151 banen. De activiteiten van ‘Wolvega’ worden overgeheveld naar Boedapest, waar het financiële servicecentrum van het zuivelconcern voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika zetelt.

Het Nederlandse zuivelconcern telt in Duitsland circa 1200 medewerkers verdeeld over vier locaties. Naast Heilbronn en Keulen gaat het ook om vestigingen in Düsseldorf en Schefflenz. De melk is afkomstig van de 714 melkveehouders die bij FrieslandCampina zijn aangesloten. De reorganisatie betekent niet dat er minder melk verwerkt zal worden, stelt woordvoerder Jan Willem ter Avest.

FrieslandCampina wil niet alleen een kostenbesparing doorvoeren in Duitsland, maar zich ook meer toeleggen op de productie en verkoop van eigen merken. Het gaat daarbij onder meer om Landliebe, Chocomel, Valess, Tuffi en Holland Master. De omzet van deze merken liet dit jaar een groei zien van 7 procent. De productie voor de huismerken van supermarkten (private label) wordt ingekrompen.

Met zijn sterke supermarktketens en het relatief grote aantal zuivelaanbieders geldt de Duitse markt als extreem concurrerend. Om die reden voerde FrieslandCampina eind 2017 ook al een grote reorganisatie door bij de oosterburen. De meest ingrijpende maatregel was toen de de sluiting van de zuivelfabriek in Gütersloh met 231 medewerkers.

In totaal wil FrieslandCampina circa duizend banen schrappen in Nederland, Duitsland en België, zo maakte het op 10 november bekend. Het zuivelconcern kampt met zware tegenvallers door de coronacrisis en de onrust in Hongkong waardoor ook de belangrijke afzet naar China lager uitvalt.

Met deze ingrijpende herstructurering hoopt het zuivelconcern zijn melkveehouders vanaf volgend jaar weer een hogere prestatietoeslag, de aan de winst gekoppelde nabetaling bovenop de marktconforme melkprijs. Dit jaar zit dat er nog niet in. FrieslandCampina heeft namelijk besloten om de reorganisatiekosten van 150 miljoen tot 175 miljoen euro voor het grootste deel ten laste te laten komen van de resultaten van dit jaar.

Vacatures

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu