FrieslandCampina maakte vorig jaar veel meer winst maar is beducht op de ongunstige markt: 'Impact significant'

Een melkwagen van FrieslandCampina.

Een melkwagen van FrieslandCampina.

De omzet van zuivelconcern FrieslandCampina is vorig jaar met bijna een kwart (22,4 procent) gestegen, tot 14,1 miljard euro. Dit komt met name door prijsverhogingen.

In het kort:

  • De netto-omzet is met bijna een kwart gestegen
  • Dit komt met name door prijsverhogingen door hoge zuivelnoteringen en gestegen grondstof-, energie- en verpakkingskosten
  • Een recordbedrag aan vergoedingen is uitgekeerd aan de leden
  • De ongunstige marktomstandigheden zullen een significante impact hebben in 2023

Dat meldt de coöperatie dinsdagochtend bij het bekendmaken van de jaarcijfers over 2022. Deze prijsverhogingen waren nodig door gestegen prijzen van grondstoffen, verpakkingen en energie. Het was voor de consumententak niet mogelijk om deze kostenstijgingen volledig door te berekenen aan klanten. Andere afdelingen compenseerden dat.

De nettowinst steeg het afgelopen jaar met 69,8 procent naar 292 miljoen euro. Vooral de leveringen aan de horeca, die fors toenamen nu er nauwelijks coronabeperkingen meer waren, droegen daaraan bij. Ook bij de halfjaarcijfers in juli maakte FrieslandCampina - bekend van merken als Campina, Friesche Vlag, Frico, Friso en Chocomel - al royale winstcijfers bekend.

De prestatieprijs voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina steeg met bijna de helft naar 58,69 euro per 100 kilo melk. Daar zit ook een contante nabetaling bij, van 90 cent. De zuivelreus noemt dit ‘historisch hoog’ en volgens topman Hein Schumacher is dan ook een recordbedrag - 5,4 miljard euro - aan vergoedingen uitbetaald aan leden-melkveehouders.

619 leden vertrokken

De hoeveelheid melk die de leden aanleverden, daalde wel met 2,5 procent naar 9,5 miljard kilogram. Dat komt met name door een forse daling van het aantal leden. In 2022 vertrokken liefst 619 leden-melkveebedrijven bij het zuivelconcern. Het aantal daalde naar 9927.

Door herstructureringen en kostenbesparingen - meerdere productielocaties in Nederland, Duitsland en Thailand werden geheel of gedeeltelijk gesloten - is het aantal medewerkers van de zuivelreus wel afgenomen, van 22.961 naar 21.715.

Schumacher meldt voorts dat FrieslandCampina van plan is tot 2030 meer dan 1,5 miljard euro extra te investeren in duurzaamheid. De coöperatie zegt een goede voortgang op de duurzaamheidsagenda te hebben geboekt, met onder meer reductie in de broeikasgasuitstoot en het recyclebaar maken van verpakkingen.

Vooruitblik

De vooruitzichten voor 2023 zijn wat minder florissant. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden de marktomstandigheden ongunstiger en is ‘een sterke daling van de basiszuivelnoteringen ingezet’. Het effect hiervan zal in de eerste helft van dit jaar volgens FrieslandCampina ‘significant’ zijn. Ook een verminderde koopkracht van consumenten en eventueel dalende volumes zullen de winstgevendheid onder druk zetten.