FrieslandCampina is de dupe van protesten in Hongkong

Demonstranten maken zich op voor een nieuwe veldslag met de oproerpolitie in Hongkong. FOTO AFP

De omzet en de winst van FrieslandCampina in Hongkong vallen dit jaar fors lager uit vanwege de aanhoudende protesten tegen China.

,,We krijgen er een flinke tik”, zo zei topman Hein Schumacher op een persconferentie. Het zuivelconcern maakt geen afzonderlijke resultaten van landen bekend, maar Schumacher wilde wel kwijt dat ,,Hongkong voor ons echt substantieel is”.

Volgens de zuiveltopman is FrieslandCampina in deze nog zelfstandige Chinese miljoenenstad het grootste buitenlandse consumentenbedrijf. ,,We hebben er een sterke positie met gecondenseerde melk, kindervoeding en melkdranken.”

Vooral de resultaten van gecondenseerde melk en kindervoeding staan zwaar onder druk. Theehuizen in het centrum zijn grote afnemers van gecondenseerde melk, maar vanwege de grootschalige demonstraties zijn deze zaken amper geopend. De gecondenseerde melk is afkomstig uit de fabriek in Leeuwarden en wordt er verkocht onder het merk Black & White.

Hongkong wordt gemeden

De verkoop van kindervoeding valt terug, omdat Chinezen de stad mijden. Normaliter neemt een deel van hen na een bezoek aan Hongkong blikken kindervoeding mee naar huis.

De sores in de miljoenenstad leidt niet tot een winstdaling voor FrieslandCampina dat vorig jaar een winst boekte van 203 miljoen euro bij een omzet van 11,5 miljard euro . ,,Maar we hadden dit jaar gerekend op een flinke stijging van de resultaten en dat moeten we helaas bijstellen”, zei Schumacher.

Andere geopolitieke ontwikkelingen

Ook andere geopolitieke ontwikkelingen baren Schumacher zorgen. Hij verwees onder meer naar de oplopende spanningen tussen Europa, Indonesië en de VS.

Indonesië is vanouds een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse zuivelmultinational. Het land dreigt echter met invoerheffingen op onder meer Europese zuivel als Brussel de invoer van Indonesische palmolie aan banden legt.

Onlangs werd bekend dat de Verenigde Staten kaas uit Europa extra mag belasten. ,,De VS is voor ons niet een grote, maar wel een groeiende markt. Erg jammer dat daar nu een rem op gezet wordt.” De naderende brexit zal veel onhandigheid geven, verwacht Schumacher, maar zal FrieslandCampina financieel gezien amper raken.

Schumacher stipte echter ook lichtpunten aan. ,,In Afrika, en dan met name in Nigeria, en veel andere Aziatische landen groeien we stevig, terwijl in Nederland onze Planet Proof-producten (extra nadruk op duurzaamheid) niet meer weg te denken zijn uit het zuivelschap.”

Lees ook | Minder geld voor boer, meer voor zuivelreus FrieslandCampina

Nieuws

Meest gelezen