Het bedrijf Etran uit Oosterwolde gaat werklozen opleiden tot energieadviseur: 'Wy wolle struktureel minsken taheakje oan de enerzjytransysje'

Er staan in Friesland meer dan duizend vacatures open voor vakmensen die nodig zijn voor de energietransitie. Wie zich laat omscholen, heeft volgens het UWV grote kans op een baan.

Een installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel, als onderdeel van een project om een jaren-60 woning energiezuinig te maken. Er is steeds meer vraag naar warmtepompen om het energieverbruik te verminderen. Energieadviseurs kunnen hier advies voor geven.

Een installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel, als onderdeel van een project om een jaren-60 woning energiezuinig te maken. Er is steeds meer vraag naar warmtepompen om het energieverbruik te verminderen. Energieadviseurs kunnen hier advies voor geven. Foto: archief ANP/Koen van Weel

Aan vakmensen die de energietransitie mogelijk moeten maken is een groot gebrek. Landelijk zijn er zelfs 48.000 banen beschikbaar, de meeste voor onder andere elektriciens, installatiemonteurs en werkvoorbereiders.

Om iets aan het structurele tekort aan mensen in technische beroepen te doen, is uitkeringsinstantie UWV in Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland een samenwerking gestart met het opleidingsinstituut Etran uit Oosterwolde, dat zich richt op de klimaattransitie.