Forse verliesbeurt op Wall Street

Forse verliesbeurt op Wall Street ANP

De aandelenbeurzen in New York hebben de week met duidelijke verliezen afgesloten. Onzekerheid rond mogelijk te ver omhooggeschoten beurskoersen voor techbedrijven beheersen het sentiment al langer, en beleggers zoeken naar richting. Grote technologiebedrijven gingen daarom in de uitverkoop. Daarbij kwam ook een nieuwe stap in het Chinees-Amerikaanse conflict rond de apps TikTok en WeChat.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent lager op 27.657,42 punten. De brede S&P 500 ging 1,1 procent onderuit tot 3319,47 punten en techbeurs Nasdaq verloor eveneens 1,1 procent tot 10.793,28 punten.

Het Amerikaanse ministerie voor Handel kondigde aan dat de filmpjesapp TikTok en chatapp WeChat, beide eigendom van Chinese bedrijven, vanaf komende week niet meer in Amerikaanse appstores mogen worden aangeboden. TikTok krijgt wel tot 12 november de tijd om zijn Amerikaanse tak te verkopen.

Apple en Alphabet

De aandelen Apple en Google-moederbedrijf Alphabet gingen respectievelijk 3,2 procent en 2,4 procent onderuit. Softwareconcern Oracle beperkte het verlies tot 0,7 procent. Het bedrijf stond op het punt een deal te sluiten met TikTok-eigenaar ByteDance om Amerikaanse zorgen over het beheer van persoonsgegevens weg te nemen.

Bedrijven in de reissector stonden ook in het rood, nu oplopende besmettingsaantallen in onder meer West-Europa de vrees voor hernieuwde reisverboden aanwakkeren. Delta Air Lines en American Airlines verloren tot 3,3 procent, terwijl hotelsite Booking 3,1 procent zakte.

Veel Handelsactiviteit

Voor de laatste dag van de handelsweek waren sowieso al sterke koersschommelingen verwacht. Verschillende types opties en termijncontracten liepen vrijdag tegelijkertijd af, wat voor veel meer handelsactiviteit dan gemiddeld zorgde.

Een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent in prijs tot 40,84 dollar. Brentolie daalde 0,9 procent tot 42,91 dollar. De euro was 1.1845 dollar waard, tegenover 1,1859 dollar bij het slot van de Europese beurzen.

Vacatures

Medewerker klantcontact Bedrijfsafval

Omrin Bedrijfsafval

Assistent-Accountant/Adviseur

Admifa Accountants & Adviseurs

Voorzitter Raad van Toezicht

Talent Performance namens Huurdersplatform Nieuw Elan

Nieuws

menu