Forse reorganisatie bij Biddle in Kootstertille

Bij  Biddle in Kootstertille produceren ze klimaatapparatuur.

Bij Biddle in Kootstertille produceren ze klimaatapparatuur. FOTO ARCHIEF LC/JILMER POSTMA

Er is sprake van onrust bij Biddle, de producent van klimaatbeheersingsapparatuur in Kootstertille.

Het bedrijf wil 17 van de 64 arbeidsplaatsen schrappen. De ondernemingsraad is niet overtuigd van de noodzaak van deze ingreep en heeft negatief geadviseerd.

Acties

Daarnaast lopen de onderhandelingen met de vakbonden over een sociaal plan moeizaam. De bonden hebben het eindbod van de werkgever – 1,3 keer de transitievergoeding 2020, oftewel een derde maandsalaris maal het aantal arbeidsjaren maal 1,3 – verworpen en daar een ultimatum aan gekoppeld. Als Biddle voor morgenmiddag vijf uur niet met een beter bod komt, volgen er acties.

,,De bereidheid daartoe is groot”, weet FNV-bestuurder Wilma Nieveen. ,,Het bod van de werkgever is unaniem naar de prullenbak verwezen. Men weet dat Biddle altijd een goed winstgevend bedrijf is geweest. Vorig jaar kreeg het nog een FD Gazelle uitgereikt. Dat duidt op een winstgevende omzetgroei van minimaal 20 procent in de afgelopen drie jaar. Daar past niet zo’n mager sociaal plan bij.”

Vakbonden niet ingelicht

CNV-bestuurder Roderik Mol hekelt het feit dat Biddle de reorganisatie in gang zette zonder de vakbonden in te lichten. ,,En dat is volgens de cao verplicht.” De bonden eisen een reële ontslagcompensatie, een opleidingsbudget en vergoeding van de kosten voor outplacement.

Het bedrijf in Kootstertille, actief sinds 1962, produceert klimaatbeheersingsapparatuur. Deze producten maken het mogelijk om winkels, kantoren en bedrijven te koelen, te ventileren en te verwarmen. Het paradepaardje is het luchtgordijn. Winkeliers kunnen door dit apparaat de toegangsdeuren openhouden zonder dat de koude buitenlucht binnendringt.

In de adviesaanvraag aan de ondernemingsraad staat dat Biddle zwaar getroffen wordt door de coronacrisis en dat de reorganisatie nodig is om de continuïteit van de onderneming te borgen.

Zorgen over de werkvloer

FNV-er Nieveen vindt het zorgwekkend dat de reorganisatie vooral de werkvloer treft. ,,Vorig jaar werkten daar nog 33 mensen. Straks zullen het er nog maar 17 zijn als gevolg van de reorganisatie en de al eerder ingevoerde vacaturestop. Dat is link want als de markt weer aantrekt, is het moeilijk om weer vakmensen te werven.’’

Manager Reinoud Hoekstra wil geen commentaar geven. Hij verwijst naar de communicatieafdeling van het Britse moederbedrijf Carver Climat Systems. Woordvoerster Carole Keane stelt dat er in stadium nog geen mededelingen gedaan kunnen worden.