Faillissement Happy Beton uit Kollum raakt dertien medewerkers, die lange tijd van niets weten

Op 2 augustus verklaarde de rechtbank van Amsterdam Happy Beton uit Kollum failliet. Lange tijd weten de dertien werknemers van niks.

FOTO

FOTO SHUTTERSTOCK

Vanwege de bouwvak heeft curator Romana Bremer nog niet met ze kunnen praten. Ook met de directie heeft ze nog geen contact kunnen leggen. Bremer zal de medewerkers ontslag moeten aanzeggen.

Het faillissement is aangevraagd door twee toeleveranciers, die een bedrag ,,van minder dan 10.000 euro” claimen. Happy Beton is gelieerd aan Nicolai Prefab in Franeker, dat betonelementen, bruggen en straatmeubilair produceert.

Nicolai draait nog steeds onder zijn eigen handelsnaam, maar voegde daar vorig jaar december de tweede naam Happy Beton aan toe. Nicolai Prefab valt buiten het bankroet, zegt de curator.

Het Dokkumer Multibouw Wijnsma heeft negen maanden na zijn oprichting de handdoek in de ring gegooid. Eigenaar Richard Wijnsma wijt de ondergang aan corona. Zijn faillissementsaanvraag is dinsdag door de rechtbank in Leeuwarden geaccepteerd.

De uit Damwâld afkomstige ondernemer meldde op 20 december nog op Facebook dat de orderportefeuille van zijn jonge bedrijf bomvol zat. Multibouw Wijnsma plaatst gipswanden en kozijnen en legt vloeren en tegelwanden aan.

De onderneming hielp onder andere mee aan de bouw van twee appartementencomplexen in Groningen en de Brede School Oostindië in Leek. ,,Het bedrijf kampte met debiteuren die zelf ook last van corona hebben gehad”, zo begreep curator Hans de Boer.

,,Ik kwam forse bedragen tegen in de debiteurenlijst, van soms wel anderhalve ton. Er zitten grote jongens tussen. Het verbaasde met dat ze zoveel uit hadden staan.” Multibouw Wijnsma bestaat uit een vaste kern van drie werknemers, die een veel grotere groep flexkrachten aanstuurt.

De bouwonderneming bouwde in zijn korte bestaan een schuld van ,,grofweg” 380.000 euro op. ,,Dat is heel veel”, vindt De Boer. Er zijn zo’n tien, vijftien schuldeisers, variërend van toeleverancier tot flexwerker. Over het algemeen reageren Friese bouwers redelijk luchtig op de gevolgen van de pandemie. Tot dusver zijn er weinig faillissementen uitgesproken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie