Fabriek in Heerenveen gaat olie winnen uit kunststofafval

De nieuwe fabriek voor de productie van olie uit kunststof moet medio volgend jaar draaien in Heerenveen. FOTO AFP

Het Heerenveense bedrijf Bluecylce zet een fabriek op om uit moeilijk te recyclen kunststofafval olie te winnen.

Initiatiefnemer Nico Vos hoopt dat de eerste paal van de fabriek begin volgend jaar de grond in kan aan de Duitslanddreef nabij Omrin Ecopark De Wierde. De eerste hoeveelheden kunststof zouden medio volgend jaar verwerkt moeten worden.

Het gaat om een investering van ongeveer 10 miljoen euro. Bij voldoende aanvoer is er werk voor circa 25 tot 30 mensen, zo verwacht Vos.

De ondernemer, die al meerdere jaren aan zijn bedrijfsplan werkt, mikt op de zogenoemde gemengde plastics die nu niet of moeilijk te recyclen zijn. Ze worden verbrand in onder meer de afvaloven REC van Omrin in Harlingen.

Bluecycle is in gesprek met Omrin om dit kunststof af te nemen. ,,Maar er is ook overleg met andere verwerkers van afvalstoffen.”

Het streven is om van de kunststof olie te maken die dient als grondstof voor plastic. De olie wordt verkocht aan Shell, Sabic of Dow. Deze geven de olie een laatste bewerking om het geschikt te maken voor de productie van kunststof. Daarnaast is het product ook te gebruiken als motorolie in onder meer de scheepvaart.

De bewerking van kunststof tot olie gebeurt via het zogeheten pyrolyseproces. Daarbij wordt de kunststof in een zuurstofloze omgeving verhit tot 450 graden.

De financiering is rond, stelt Vos. Er ligt nog wel een vergunningaanvraag bij de provincie.

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Nieuws

menu