Ex-bankiers van Friesland Bank moeten 4 miljoen terugbetalen

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft twee voormalige bankiers van Friesland Bank veroordeeld tot het terugbetalen van 4 miljoen euro.

FOTO

FOTO PIXABAY

Een 58-jarige man uit Roden kreeg in hoger beroep 40 maanden gevangenisstraf, een jaar langer dan de rechters eerder vonnisten. Zijn 42-jarige medeplichtige uit Midwolda moet van het gerechtshof 16 maanden zitten. De twee plunderden in 2007 als bewindvoerders grotendeels de erfenis van een toen twaalf jaar oude jongen.

Diens overleden vader, Marcel van Riemsdijk van schoonmaakbedrijf Asito, had de nagelaten miljoenen in beheer gegeven bij de 58-jarige Rodenaar. Ze kenden elkaar van de Friesland Bank, waar de veroordeelde eerder als vertrouwenspersoon van de miljonair had gewerkt.

In plaats van de nalatenschap te beheren totdat de zoon 25 was geworden, leende de voormalige bankemployee de miljoenen uit aan Reggehuys, een beleggingsfonds waar hij zelf directeur van was. De kapitale bedragen verdwenen als spoedboeking naar de rekeningen van Reggehuys.

‘Te veel vertrouwen’

Bankmedewerkers, maar ook de toezichthoudende kantonrechter, kregen daarbij zand in de ogen gestrooid. Toen Reggehuys in 2010 failliet ging, bleek 4 miljoen euro uit de erfenis in rook te zijn opgegaan. Friesland Bank werd in 2016 aansprakelijk gesteld voor de schade.

Volgens de rechters had het bankbedrijf te veel vertrouwen in zijn beide ex-werknemers gesteld. Daarmee verzaakte de bank zijn zorgplicht jegens de zoon. Friesland Bank is in 2013 ingelijfd door de Rabobank. Die is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. De bestolen erfgenaam, inmiddels een twintiger, is er dus nog altijd niet zeker van of hij zijn geld terugkrijgt.

In hun arrest stellen de raadsheren daarover: ,,Voor de gedupeerde heeft een hoofdelijke veroordeling van de verdachten naast de aansprakelijkheid van de Friesland Bank toegevoegde waarde. Bovendien staat de aansprakelijkheid van de bank nog niet onherroepelijk vast, omdat hoger beroep is ingesteld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie