Europese beurzen over breed front vooruit

Europese beurzen over breed front vooruit

Europese beurzen over breed front vooruit ANP

De Europese aandelenbeurzen gingen woensdag over een breed front vooruit. Beleggers verwerkten de kwartaalberichten van grote bedrijven als BMW, Allianz, Commerzbank en Deutsche Post. Op het Damrak stal Ahold Delhaize de show na een verhoging van de winstverwachting door het supermarktconcern. Ook het handelsbericht van informatieleverancier Wolters Kluwer viel in goede aarde.

De AEX-index op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 1,3 procent op 564,99 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 784,91 punten. Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 1,1 procent aan.

Ahold Delhaize (plus 5,9 procent) was de grote winnaar in de AEX en bereikte de hoogste koers ooit na een verdubbeling van de kwartaalwinst en een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar. Het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com profiteerde opnieuw van hamstergedrag van consumenten als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, net als in het eerste kwartaal.

ASR

ASR won 2,8 procent na de aankondiging dat de verzekeraar zijn dividenduitkering en aandeleninkoopprogramma hervat. Informatieleverancier Wolters Kluwer zag de resultaten groeien in de eerste jaarhelft en kreeg er 3,2 procent bij. Bierbrouwer Heineken was de sterkste daler, met een min van 0,8 procent.

GrandVision daalde 0,2 procent in de MidKap. Het optiekbedrijf dook in de eerste jaarhelft stevig in de rode cijfers door de tijdelijke sluiting van winkels vanwege de virusuitbraak. Wel is er volgens het bedrijf sinds de heropening in diverse landen sprake van een stevig herstel.

Deutsche Post DHL

In Frankfurt steeg Deutsche Post DHL 2,8 procent. Het Duitse postbedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van de sterk gestegen vraag naar pakketbezorging door de corona-lockdowns in diverse landen. Allianz daalde 0,2 procent. De Duitse verzekeraar zag het kwartaalresultaat opnieuw flink kelderen door de coronacrisis, maar is wel optimistischer over de tweede jaarhelft. Automaker BMW verloor 3 procent na een teleurstellend kwartaalbericht.

Commerzbank won 4,6 procent. De Duitse bank denkt dit jaar in de rode cijfers te duiken, terwijl eerder nog op een positief resultaat werd gerekend. Accor verloor 1 procent in Parijs. De Franse hotelgroep gaat 1000 banen schrappen na een verlies van 1,5 miljard euro in het eerste halfjaar.

De euro was 1,1840 dollar waard, tegen 1,1767 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 42,30 dollar. Brentolie klom ook 1,4 procent in prijs, tot 45,05 dollar per vat.