Er staan weinig huizen te koop en de prijzen zijn hoog: 'Vooral starters stellen hun koopplannen uit'

In de laatste drie maanden is het aantal hypotheekaanvragen voor een woningaankoop „extreem gedaald”, meldt de adviesketen De Hypotheker. Daarmee lijkt de richting aangegeven voor de huizenmarktcijfers die volgende week naar buiten komen. Er staat te weinig te koop en de prijzen worden veel mensen te hoog.

'Extreme' hypotheekcijfers wijzen op groeiend woningdrama

'Extreme' hypotheekcijfers wijzen op groeiend woningdrama FOTO ANP

De Hypotheker telde 22 procent minder hypotheekaanvragen voor een woningaankoop dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Toen was het wel bijzonder druk op de kantoren, maar ook vergeleken met 2019 is nog sprake van een daling, met 7 procent.

,,Dat wijst erop dat de woningmarkt steeds meer verzadigd raakt. Hoewel de vraag naar huizen onverminderd hoog is, bevindt het aantal transacties zich op een dieptepunt'', aldus de keten in zijn kwartaalbericht. ,,Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt oververhit is: niet eerder was sprake van zo’n enorm tekort aan betaalbare woningen.''

Oversluitingen

Het totaal aantal hypotheekaanvragen steeg ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar wel met 28 procent. Dat kwam door een grote toename van het aantal oversluitingen en hypotheekaanvragen voor verbouwingen en verduurzamingen. Bijna de helft van de hypotheekaanvragen is op dit moment afkomstig van huizenbezitters die willen oversluiten (27 procent) of hun woning willen verbeteren, bijvoorbeeld door te verbouwen of verduurzamen (19 procent).

Jonge huizenkopers komen er ook minder aan te pas. In de leeftijdsgroep tot 35 jaar daalde het aantal hypotheekaanvragen in het afgelopen kwartaal met 18 procent vergeleken met een jaar geleden. ,,Vooral starters stellen daarnaast hun koopplannen uit, omdat er te weinig betaalbaar aanbod is. Alles wijst er dan ook op dat de huizenmarkt steeds meer op slot dreigt te gaan'', zegt Michel van den Akker, algemeen directeur van De Hypotheker.

Verkoopresultaten

Volgende week donderdag komt makelaarsclub NVM met de actuele verkoopresultaten uit het tweede kwartaal. Harde cijfers daarover zijn nog niet naar buiten gekomen. Het CBS komt wel elke maand met cijfers, maar die zijn gebaseerd op inschrijvingen bij het Kadaster en lopen enige maanden achter op de verkoopovereenkomst.

Over het eerste kwartaal meldde de NVM voor Friesland een stijging van de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning met 6,1 procent, ten opzichte van het laatste kwartaal van 2020.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Woningmarkt