Energieslurpende bitcoin doet de klimaatwinst van elektrische auto's teniet. Lees hier hoe het zit met het elektriciteitsverbruik van de kelderende cryptomunt

Paniek in de cryptowereld. De bitcoin is in een vrije val beland, nadat Tesla-topman Elon Musk liet weten dat zijn bedrijf de munt niet langer aanneemt als betaalmiddel voor auto’s. Reden: er wordt steeds meer fossiele energie gebruikt om de bitcoin draaiende te houden. Hoe zit dat precies?

Bitcoin is de eerste digitale munt die zonder centrale beheerder werkt. Niet de bank overziet de transacties, maar alle gebruikers van de bitcoin zelf. Dat doen ze door hun computers beschikbaar te stellen voor ingewikkelde berekeningen: 'bitcoin-mijnen'.

Bitcoin is de eerste digitale munt die zonder centrale beheerder werkt. Niet de bank overziet de transacties, maar alle gebruikers van de bitcoin zelf. Dat doen ze door hun computers beschikbaar te stellen voor ingewikkelde berekeningen: 'bitcoin-mijnen'. Foto: Shutterstock

Om de veiligheid van de bitcoin te garanderen, staan er wereldwijd dag en nacht computers te draaien. Dat proces heet bitcoin-minen. Het energieverbruik daarvan rijst nu de pan uit. Voor dit jaar verwacht de Universiteit van Cambridge dat het ‘mijnen’ meer elektriciteit verbruikt dan een middelgroot Europees land als Noorwegen en Nederland.