En weer zijn de huizen in Friesland duizenden euro's duurder geworden: grootste prijsstijging in 21 jaar

De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe. ANP JEROEN JUMELET

Aan de gekte op de woningmarkt lijkt maar geen einde te komen. De huizenprijzen in Friesland zijn in het tweede kwartaal met liefst 9,1 procent gestegen.

Dat is fors meer dan het eerste kwartaal (6,1 procent). Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) die donderdagochtend bekend zijn gemaakt.

Gemiddeld kost een huis in de provincie nu 313.000 euro. Vergeleken met een jaar eerder is dat een stijging van liefst 24,2 procent. Dat is volgens de NVM de grootste prijsstijging in 21 jaar. Een snelle rekensom leert dat het in een jaar tijd om een gemiddelde toename van dik 88.000 euro gaat.

De afgelopen maanden zijn er via NVM-makelaars in Friesland 1096 woningen verkocht, iets meer dan in het vorige kwartaal, maar wel bijna een kwart minder dan een jaar geleden. Alleen in het zuidwesten van de provincie is een dikke stijging te zien.

Kiezen is er niet meer bij voor een potentiële koper. Bezichtigen is in de oververhitte woningmarkt al bijna een zeldzaamheid en dan moet je ook nog eens fors overbieden om daadwerkelijk kans te maken. Volgens de NVM, ook al betalen zij geen overdrachtsbelasting, zijn starters wel de dupe van de krapte op de woningmarkt. ,,Sy moatte de konkurrinsje oangean mei de trochstreamer’, zegt makelaar Willem Donker, voorzitter van de Friese afdeling van de NVM.

De Leeuwarder Courant meldde kort geleden al dat overbieden de norm is en dat huizen niet zelden voor tienduizenden euro’s boven de vraagprijs van de markt worden gehaald. Op liefst 70 procent van de verkochte huizen in Friesland werd in het afgelopen kwartaal overboden.

En voor huizenjagers valt er nu echt nauwelijks meer iets te kiezen. De krapte-indicator, die aangeeft uit hoeveel te koop staande woningen je kunt kiezen, staat op 1,4. De NVM spreekt daarbij van een historisch laagterecord. Twee jaar geleden kon je nog kiezen uit vier woningen en in 2013 zelfs uit 33.

Nog relatief goedkoop ergens een huis vinden, is ook in Friesland bijna niet meer te doen. NVM constateert een toenemende mate van nivellering: de prijzen kruipen langzaam naar elkaar toe. Kopers zijn bereid uit te wijken naar andere regio’s dan de grote steden, waar verhoudingsgewijs meer aanbod is.

Nieuws

menu