Elfstedenmusical De Tocht heeft al 200.000 euro opgehaald via de beurs

Impressie van de theaterzaal.

Impressie van de theaterzaal.

De hernieuwde beursgang legt elfstedenmusical De Tocht vooralsnog geen windeieren. In een aantal dagen is er via effectenbeurs NPEX ruim 200.000 euro opgehaald.

De organisatie is daarmee goed op weg, nadat het de beursgang afgelopen vrijdag in de Leeuwarder Courant bekend maakte. Zakelijk directeur Hans Staal gaf al aan minimaal 500.000 euro aan obligaties - 1000 euro per stuk, 8,5 procent rente - te willen ophalen, met een maximum van 1,9 miljoen aan inschrijvingen .

Het geld is nodig voor de theaterproductie. Vorig jaar ging De Tocht ook al naar de beurs, maar gooide corona roet in het eten en trok men zich terug.

De hernieuwde uitgifte van obligaties weegt minder zwaar op de begroting en maakt deel uit van een breder financieringspakket. De musical wordt onder andere gedragen door negen aandeelhouders die in totaal 2,5 miljoen euro hebben ingelegd.

De première van de musical staat gepland op 1 oktober volgend jaar. De bouw van het theater - op het terrein van Friso Bouwgroep aan De Zwette in Leeuwarden - is onlangs gestart en de cast krijgt al schaatstraining. De accommodatie wordt 50 meter breed, 110 meter lang en 20 meter hoog. Er is ruimte voor 1500 bezoekers. Directeur Staal heeft becijferd dat er in het eerste jaar een bezettingsgraad van 42,5 procent nodig is om de obligatielening af te lossen.