De woningmarkt bevond zich in 2022 in een rollercoaster. Wat is er allemaal gebeurd? 'Boppe de fraachpriis? Dan gienen wy nei de bakker foar taart'
Het afgelopen woningmarktjaar kan gerust onstuimig worden genoemd. Wat begon met torenhoge prijzen, forse overbiedingen en extreem lage rentes, eindigde omgekeerd.

FOTO ANP
Sinds corona in maart 2020 uitbrak, kon het niet op. De steeds krapper wordende woningmarkt barstte uit zijn voegen. Er werd door kopers (niet zelden waren er twintig gegadigden per te koop staand huis) kwistig gestrooid met geld. Dat kostte immers toch bijna niets, gezien de lage hypotheekrentes.
Huiseigenaren profiteerden daarvan: door de gestegen prijzen hadden zij een behoorlijke overwaarde. Dat geld kon weer worden gebruikt om een volgend huis boven de vraagprijs aan te schaffen. Er werd door potentiële kopers flink tegen elkaar opgeboden, wat de prijzen stuwde. ,,Wy binne bedoarn rekke’’, denkt Willem Donker, voorzitter van de Friese afdeling van makelaarsvereniging NVM. ,,Oant trije jier werom wie it in seldsumheid dat in hûs boppe de fraachpriis ferkocht wurde. Dan gienen wy nei de bakker foar taart, as dat barde.’’
Wat is er in 2022 gebeurd? We beginnen even bij de Russische inval in Oekraïne. Door allerlei Europese maatregelen en boycots is de prijs van energie fors gestegen. Sommige huishoudens betalen inmiddels meer aan gas en elektra dan aan hun hypotheek. Het is daarom niet onlogisch dat huizenkopers pas op de plaats maken: het geld kan immers maar één keer worden uitgegeven.
Gerelateerd
Vacatures
Lefier heeft meerdere vacatures
Lefier

Werken op de SEH, OK of IC?
Ommelander Ziekenhuis Groningen

Bestuurssecretaris
Talent Performance namens SKSG
