Na 45 jaar werken mag bouwvakker stoppen

Johan Vermeulen werkt bij Friso. Foto: Niels Westra

Timmerman Johan van der Meulen haalt net zijn vijftigjarig werkjubileum niet. Daar is hij allerminst rouwig om. Dankzij de nieuwe bouw-cao mag hij drie jaar eerder stoppen.

De 63-jarige Johan Van der Meulen uit Noardburgum reed maandagochtend met frisse tegenzin naar zijn werk in Leeuwarden. Het had minder gekund. De afgelopen drie weken waren namelijk de allerlaatste bouwvak in zijn lange loopbaan. Volgend jaar maart wordt de ervaren timmerman van Friso Bouw 64 en dan stopt hij.

Zware arbeid eist tol

Vermeulen heeft weliswaar altijd met plezier gewerkt, maar de laatste twintig jaar zag hij generatiegenoten een voor een uit het vak rollen. Slijmbeursontstekingen, stoflongen of kapotte knieën, voor een bouwvakker liggen er nu eenmaal een legio aan beroepsziekten op de loer. De zware arbeid eist zijn tol.

Daarom voerde de FNV’er vorig jaar mei op een vakbondsdemonstratie in Groningen een vurig pleidooi om de mensen in de bouw niet tot hun 67-ste door te laten ploeteren. ,,Dy aksjes binne slagge’’, laat Van der Meulen droogjes weten. Vlak voor zijn vakantie sloten FNV en CNV met de werkgevers een cao af voor de bouw en infra, waarin ook een zogenaamde zwaar werk-regeling is opgenomen.

Een ruime meerderheid van de FNV- en CNV-leden is inmiddels akkoord. Een timmerlieden, metselaar of wegenbouwers mag drie jaar voor de aanvang van zijn aow-leeftijd stoppen met werken. Hij ontvangt dan een uitkering van 21.200 euro bruto per jaar. Voorwaarde is dat je 45 jaar in dienst bent geweest. De cao gaat op 1 januari in en is tot 31 december 2025 geldig.

Heel blij mee

,,Ik ben hier heel erg blij mee’’, zegt CNV-onderhandelaar Gijs Lokhorst. Hij gaat er vanuit dat er na 2025 een vervolg komt. ,,Als je 45 jaar hebt gewerkt, dan is het mooi genoeg geweest.’’ In totaal komen 10.923 werknemers voor de zwaarwerkregeling in aanmerking. ,,Het mooie is dat de werkgevers de kosten op zich nemen.’’

Lokhorst vindt het wel jammer dat de kantoorfuncties in de bouw, zoals uitvoerders, projectleiders en calculators nog wel langer door moeten. De vakbondsman is bang voor scheve ogen op de bouwplaatsen. ,,Het is altijd beter dat zo’n cao voor de hele sector geldt.’’ Qua looneis hebben FNV en CNV een veer moeten laten. Ze vroegen 5 procent loonsverhoging en kregen 2 procent. ,,Voor een groot aantal bedrijven is het door de crisis buitengewoon onzeker geworden’’, zegt Lokhorst.

Hoe de zo zwaar bevochten zwaarwerkregeling op de bouwplaatsen is ontvangen? ,,Ik trof in kollega dy wist it noch net’’, vertelt Van der Meulen. ,,In protte minsken binne net mear lid fan de fakbûn en dan ûntgiet harren dochs in soad’‘

Vacatures

Magazijn/Terrein Medewerker M/V

Hofstra Hulshof Bouw B.V.

Proces Operators

EOC Nederland

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen regio Groningen

CNV Vakmensen

Nieuws

menu