Zware regenval en een bomvol riool deed het dak van Enitor in Buitenpost ineen zijgen. De directeur prijst zich gelukkig dat het drama zich niet op een werkdag voltrok

Enitor in Buitenpost maakt de waterschade op en prijst zich gelukkig dat het drama zich dit weekend voltrok bij de nabewerkingsafdeling.

In het magazijn van Enitor Primo stortte een deel van het dak in na de zware regelval

In het magazijn van Enitor Primo stortte een deel van het dak in na de zware regelval Eigen foto

Zondagochtend 3 minuten voor 7. Toen ging het aan de sprinklerinstallatie gekoppelde alarm af bij de brandweer, algemeen directeur Han Schootstra van Enitor en enkele medewerkers van dit bedrijf dat kunststofprofielen produceert. Schootstra’s eerste gedachte was dan ook brand maar toen hij in allerijl naar de fabriek reed, trok hij al snel de conclusie dat water wel eens de boosdoener zou kunnen zijn. ,,Honderden meters reed ik met met mijn auto tot deurhoogte door het water. Ik heb nooit zo’n bak met water op straat gezien.”

Lees ook | Recordhoeveelheid regen: De regen in Sumar (113 mm) is de grootste etmaalhoeveelheid die ooit in Friesland is gemeten

Dakgoten aangesloten op riool

De sprinklerinstallatie was afgegaan toen een deel van het dak van de nabewerkingsafdeling door een teveel aan water ineen zeeg. ,,Het riool heeft het niet aangekund. We zijn verplicht om de dakgoten daarop aan te sluiten. Toen het daar niet meer naar toe kon, bleef het uiteraard op het dak staan.” Dat juist dit deel van dak bezweek heeft de algemeen directeur wel verbaasd. ,,Het is een relatief oud gebouw maar we hebben het dak recent nog deels gerenoveerd en opgeknapt.”

Sloper snel van de partij

Kort nadat hij de ravage in ogenschouw had genomen, belde de directeur van Enitor (circa 250 werknemer, onderdeel van het Deense Inter Primo A/S Group ) aannemer Jansma en Van Dijk, eveneens uit Buitenpost en een bedrijf dat zich ook bezig houdt met sloopwerken. ,,En al na een half uur later waren ze aanwezig met groot materieel. Ook een deel van onze productiemedewerkers heeft geholpen. Echt grote klasse”, zegt Schootstra terwijl schade-experts van de verzekeraar onderzoeken of ook het restant van het dak van de afdeling als verloren beschouwd moet worden.

Zelf schat hij de schade op enkele honderdduizenden euro’s. In eerste instantie zal er een tijdelijke oplossing gevonden moeten worden voordat de bouw van een nieuw dak kan beginnen. ,,En voordat alles weer tiptop is, zijn we zo een half jaar verder”, denkt Schootstra. Tot die tijd zal de nabewerkingsafdeling elders in het bedrijfscomplex onderdak moeten krijgen.

Afdeling werkt niet in het weekend

Schootstra prijst zich nog altijd gelukkig dat het drama zich dit weekend voltrok bij de nabewerkingsafdeling, de plek waar acht medewerkers zich bezig houden met de afwerking van de kunststof profielen. ,,Op deze afdeling zijn we in het weekend niet actief. Er was dan ook gelukkig niemand aanwezig, in tegenstelling tot de productieafdelingen waar we volcontinu werken. Wat zou er gebeurd zijn als de stortbuien door de week hadden plaatsgevonden?

Lees ook | Wateroverlast door stortbuien in Friesland
 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie