Tuinmiddelen- en diervoederbedrijf Ecostyle uit Oosterwolde komt in Belgische handen

Het magazijn van Ecostyle in Oosterwolde.

Het magazijn van Ecostyle in Oosterwolde. Foto: Niels Westra

Tuinmiddelen- en diervoederbedrijf Ecostyle in Oosterwolde is overgenomen door de Belgische investeringsmaatschappij Vendis Capital.

Vendis neemt een meerderheidsbelang in het voormalige familiebedrijf. Jeanine de Vries-Zwart houdt een minderheidsbelang.

Nieuwe directeur

De Vries-Zwart stopt bovendien als algemeen directeur. Ze krijgt een adviserende rol in de Raad van Commissarissen. Ze wordt per 15 februari opgevolgd door de van Nestlé afkomstige Martine Olijslagers-Kuip.

Online groei

Het kapitaal van Vendis moet zorgen voor een versnelling van vooral de online groei van Ecostyle, waar circa honderd mensen werken en dat een omzet heeft van circa 45 miljoen euro en winst vorig jaar van bijna 2,8 miljoen euro.

Het bedrijf uit Oosterwolde onderscheidt zich met ecologisch verantwoorde tuin- en dierproducten zonder bestrijdingsmiddelen. Het levert deze producten tot nu vooral aan tuincentra, hoveniers, land- en tuinbouwbedrijven en doe-het-zelf-zaken. Groeikansen ziet het bedrijf ook in Europa. Ecostyle heeft momenteel buitenlandse vestigingen in België, Denemarken en Oostenrijk en een verkooppunt in Rusland.

Betrokken partijen zeggen niets over de omvang van de investering. Volgens het Financieele Dagblad investeert het Belgische fonds normaliter tussen de 15 miljoen euro en 45 miljoen euro per bedrijf.

Aardappelhandel

Ecostyle werd in 1967 in Appelscha opgericht door Jan Zwart. Als aardappelhandelaar zag hij dat kunstmest en pesticiden de productiviteit van de landbouw fors verhoogden, maar dat gewassen ook gevoeliger werden voor ziekten en dat bodems verschraalden. Zwart begon daarom een handel in landbouwproducten op natuurlijke basis. Zijn zoon Anne Jan Zwart zorgde voor de verdere groei en de verbreding van het bedrijf en realiseerde in 2016 de verhuizing naar Oosterwolde, naar het door hem ontwikkelde bedrijventerrein Ecomunitypark.