De economie is in het derde kwartaal met 0,2 procent gekrompen: 'Minder spullen, meer beleving'

Foto: Richard Brocken/ Hollandse Hoogte

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 0,2 procent licht gekrompen. Dat zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na een eerste berekening.

Dat komt doordat er minder is geïnvesteerd, met name in woningen en infrastructuur.

In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 2,6 procent . Er is nog geen sprake van een recessie. Dat is het geval als de economie gedurende twee kwartalen op rij krimpt. De Europese Commissie sprak vorige week al de verwachting uit dat de meeste EU-landen voor het einde van het jaar in een recessie belanden. Die zou duren tot volgend voorjaar. In vergelijking met een jaar geleden groeide de economie nog wel, met 3,1 procent.

Waarom is dit een ‘eerste berekening’?

De eerste berekening wordt ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal gepubliceerd. Na de eerste raming volgen volgens het CBS vaak nog economische cijfers over bijvoorbeeld de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca en de overheid. Vaak leidt dit maar tot kleine aanpassingen.

Consumenten hebben het afgelopen kwartaal 2,2 procent meer besteed dan een jaar geleden, vooral aan cultuur, recreatie en horeca. Deze sectoren groeiden dan ook behoorlijk. ,,Het zijn inhaaluitgaven van Nederlanders die er in twee coronajaren weinig op uit konden’’, zegt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.

De detailhandel kende een matig kwartaal. We kochten minder meubels en vervoersmiddelen. ,,Minder spullen en meer beleving’’, concludeert Van Mulligen.

Ook aan voedingsmiddelen, dranken en tabak gaven huishoudens 2,6 procent minder uit. De uitgaven aan zaken als aardgas en verzorgingsproducten gingen wel omhoog, met 1 procent.

Wat is het beeld van de arbeidsmarkt?

Het lijkt erop dat de grootste spanning van de arbeidsmarkt af is. In het derde kwartaal nam het aantal vacatures met 17.000 af. Dat is een behoorlijk verschil met acht kwartalen groei op rij.

Het aantal openstaande vacatures was met 449.000 nog altijd erg hoog. In Friesland waren er, in het tweede kwartaal, nog 11.750 openstaande vacatures. Dat aantal neemt al tijden toe. Het wordt steeds moeilijker om vacatures in te vullen.

Volgens het CBS kwamen er in het afgelopen kwartaal 45.000 werklozen bij. Daartegenover staat een banengroei van 59.000. De krapte blijft dus, aldus Van Mulligen ,,nog steeds ongekend hoog’’. Er zijn nu 121 banen voor elke 100 werklozen. Dat is lager dan in het vorige kwartaal, toen er zelfs 143 banen per 100 werklozen waren.

En het consumentenvertrouwen?

Dat is gedaald naar het laagste niveau dat het CBS ooit heeft gemeten. De angst voor de gevolgen van inflatie speelt hier de hoofdrol. De energierekening en dure boodschappen worden direct gevoeld in de portemonnee en dat drukt de koopbereidheid.

Zelfs in de recessie van 2013 was het vertrouwen niet zo laag, stelt Van Mulligen. ,,Toen waren meer mensen ‘erg somber’, nu zijn veel meer mensen een ‘beetje somber’. Dat is ook logisch, want het verliezen van je baan heeft een grotere impact dan een hoge energierekening of dure boodschappen. Maar de groep mensen die een baan kwijtraakt is wel relatief klein, terwijl iedereen last heeft van stijgende prijzen.’’

Vacatures

Directeur

Effectus-HR namens Stichting Centrum voor Film in Friesland

Relatiebeheerder / Assistent- Accountant

Admifa Accountants & Adviseurs

TIG lasser

Mubo Metaal bv

Nieuws

menu