EU steunt Nigeriaanse kandidaat voor topfunctie WTO

EU steunt Nigeriaanse kandidaat voor topfunctie WTO ANP

De Europese Unie steunt Ngozi Okonjo-Iweala voor de topbaan van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De ambassadeurs van de EU-landen zijn het hierover in Brussel eens geworden. De Nigeriaanse is een van de twee overgebleven kandidaten om directeur-generaal van de WTO te worden. Haar rivale is de Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee.

Met de nominatie van Okonjo-Iweale en Yoo krijgt de geschillenorganisatie in Genève hoe dan ook voor het eerst in haar 25-jarige bestaan een vrouw aan het hoofd. De 66-jarige econoom Okonjo-Iweale was eerder minister van Financiën en van Buitenlandse Zaken in haar geboorteland. Ze werkte 25 jaar als ontwikkelingseconoom bij de Wereldbank in Washington. Yoo (53) is op dit moment minister voor Handel in Zuid-Korea.

De topfunctie kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van minister Sigrid Kaag als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn. De laatste fase van het consultatieproces dat tot een nieuwe directeur-generaal moet leiden duurt tot 6 november.

De nieuwe baas krijgt de leiding over een organisatie die in zwaar weer verkeert. Doordat de Amerikaanse regering weigert nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de WTO te benoemen, is dit orgaan feitelijk lamgeslagen.

Vacatures

GOED VOLK! M/V

Tuincentrum Gernell

CNC Verspaner

Metaaldraaierij Dondorff

Proces Operators

EOC Nederland

Nieuws

menu