EU onderneemt actie tegen omzeilen staalheffingen door China

EU onderneemt actie tegen omzeilen staalheffingen door China ANP

De Europese Commissie heeft besloten de importheffingen op Chinees roestvrij staal uit te breiden naar meer producten. De maatregel volgt op de ontdekking dat uit China bijna geen roestwerend staal meer werd geïmporteerd waarop de huidige antidumpingheffingen betrekking hebben.

Tegelijkertijd is de import van roestvrij staal uit China toegenomen tot jaarlijks 1 miljoen ton, met een waarde van 650 miljoen euro. Er zijn kleine wijzigingen aangebracht aan producten, bijvoorbeeld het koolstof- of aluminiumgehalte of het soort coating, waardoor de heffingen werden omzeild. Onderzoek heeft uitgewezen dat de heffingen de enige reden waren voor die aanpassingen, aldus de Europese Commissie.

Om te voorkomen dat deze producten tegen dumpprijzen op de Europese markt komen, worden de heffingen nu uitgebreid naar de aangepaste staalsoorten. De maatregel geldt voor alle Chinese exporteurs, met uitzondering van een bedrijf dat met de autoriteiten in Brussel heeft samengewerkt. De Europese Commissie zegt hiermee het juridische raamwerk om eerlijke concurrentie voor Europese staalmakers mogelijk te maken ten volle te gebruiken.

De Europese importtarieven op Chinees roestvrij staal werden begin 2018 voor vijf jaar ingevoerd. De heffing kan oplopen tot 27,9 procent.

Vacatures

Magazijnmedewerker (m/v)

Bijl & de Jong Emmeloord b.v.

Bijzonder hoogleraar en Senior onderzoeker

CMO STAMM

Praktijkmanager

Huisartsenpraktijk Poseidon

Nieuws

menu