EU-onderhandelaar Barnier: we werken komende weken door

EU-onderhandelaar Barnier: we werken komende weken door

EU-onderhandelaar Barnier: we werken komende weken door ANP

De Europese Unie werkt "de komende dagen en weken" door aan een akkoord met het Verenigd Koninkrijk over hun toekomstige relatie, zegt hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Hij repte niet over de deadline van de Britse premier Boris Johnson, die eerder zei donderdag overeenstemming te willen bereiken en het anders maar voor gezien te houden.

De tijd dringt voor afspraken over onder meer de onderlinge handel als de Britten zich op 1 januari niet langer aan de EU-regels houden. Een politieke deal zou nog juridisch moeten worden uitgewerkt én parlementaire goedkeuring moeten krijgen. Beide zijden wijzen beurtelings op die tijdsdruk. Dat is soms ook onderhandelingstactiek, zeggen ingewijden.

De onderhandelaars mikten lang op een doorbraak voor de EU-top van donderdag en vrijdag, maar dat lijkt er niet in te zitten. Nederland en Frankrijk hopen naar eigen zeggen op de eerste weken van november.

Barnier, die de onderhandelingen met de Britten leidt, bracht dinsdag verslag uit aan de EU-ministers van Europese Zaken.