EU-lidstaten akkoord over hervorming landbouwsubsidies

EU-lidstaten akkoord over hervorming landbouwsubsidies ANP

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over de hervorming van de miljardensubsidies voor de landbouw. De veranderingen moeten ervoor zorgen dat boeren klimaat- en milieuvriendelijker gaan werken.

Na twee dagen en een lange nacht onderhandelen hebben de EU-landen een "mijlpaal" en een "stelselverandering" bereikt, zei landbouwminister Julia Klöckner uit Duitsland, dat dit halfjaar de EU voorzit. De lidstaten moeten over de landbouwsubsidies, die bijna een derde van de EU-begroting uitmaken, nog overeenstemming bereiken met de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat zich deze week ook over het landbouwbeleid buigt.

Een deel van de Europese inkomenssteun wordt voortaan gereserveerd voor boeren die 'groener' werken, hebben de EU-landbouwministers afgesproken. Lidstaten krijgen twee jaar de tijd om deze zogeheten eco-regelingen in te richten. Dat moet er ook voor zorgen dat ze niet plotseling een deel van hun Brusselse subsidies verliezen.

Lidstaten moeten een vijfde van hun Europese landbouwsubsidies voor de eco-regelingen reserveren, zijn de landen overeengekomen. Maar het Europees Parlement sprak juist dinsdagavond nog uit dat het 30 procent moet worden. De nieuwe regels moeten in 2023 ingaan.

Vacatures

Magazijn/Terrein Medewerker M/V

Hofstra Hulshof Bouw B.V.

Proces Operators

EOC Nederland

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen regio Groningen

CNV Vakmensen

Nieuws

menu