ECB presenteert eerste rentebesluit van het jaar

ECB presenteert eerste rentebesluit van het jaar ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) presenteert zijn eerste rentebesluit van het jaar. De beleidsmakers gaan waarschijnlijk niet sleutelen aan de rentes. Maar het is niet ondenkbaar dat de centrale bank nog met wijzigingen komt voor zijn opkoopprogramma voor obligaties.

Bij het laatste rentebesluit werd dit programma ook al uitgebreid. De ECB vond het toen nodig de economie van de eurozone verder te ondersteunen in verband met de nieuwe lockdowns die in veel Europese landen waren afgekondigd. Zowel de rente als het aanzetten van de geldpers zijn middelen die de ECB tot zijn beschikking heeft om de economie te sturen.

Centralebankhoofd Christine Lagarde liet onlangs weten voorlopig nog vast te willen houden aan de economische voorspellingen die de ECB in december had uitgesproken. Maar door de steeds strengere en langere lockdownmaatregelen tegen het voortwoekerende coronavirus kunnen die prognoses onder druk komen te staan.

De rente in de eurozone is al lang erg laag. De effecten daarvan zijn duidelijk voelbaar voor de gemiddelde Nederlander. Zo zijn de spaarrentes bij banken tot dieptepunten gedaald. Ook de situatie op de huizenmarkt, waar de lage rente woningprijzen opdrijft, wordt nijpend. Verder heeft de lage rente effect op de prestaties van pensioenfondsen en verzekeraars.

Nieuws

Meest gelezen