Duitsland belooft ongelimiteerde steun aan bedrijven

Duitsland belooft ongelimiteerde steun aan bedrijven ANP

De Duitse regering is bereid miljarden in de economie te pompen om daarmee bedrijven die worden geraakt door het nieuwe coronavirus bij te staan. Volgens de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zit er geen limiet aan het steunprogramma voor bedrijven.

Onderdeel van de maatregelen is onder meer belastingverlichting voor bedrijven. Ook uitstel van belastingafdrachten ligt als onderdeel van het steunpakket op tafel. Volgens Scholz kosten de maatregelen de Duitse schatkist miljarden. Maar hij benadrukte dat het land voldoende financiële slagkracht heeft om de crisis het hoofd te bieden.

Scholz zei ook dat Duitsland mogelijk later dit jaar met een fiscaal stimuleringspakket komt. Staatsbank KfW heeft circa 500 miljard euro klaarliggen om de grootste economie van Europa te ondersteunen. Verder werd gemeld dat strategisch belangrijke bedrijven in het uiterste geval genationaliseerd kunnen worden vanwege het virus. Verder zou het volgens Scholz kunnen dat Duitsland meer schuldpapieren gaat uitgeven.

Der Spiegel

Die woorden van Scholz sluiten aan bij die van zijn collega Peter Altmaier van Economisch Zaken in het blad Der Spiegel. Volgens Altmaier zal het waarschijnlijk niet tot een groot aantal nationaliseringen komen. Hij wees er ook op dat Duitsland er alles aan zal doen om speculanten die proberen een slaatje te slaan uit de crisis te stoppen.

Ook verklaarde Altmaier dat hij farmaceutische bedrijven wil ondersteunen die veel producten uit Azië halen en dus geraakt worden door de verstoringen in de toelevering. Hij vindt dat die afhankelijkheid van Aziatische importen moet worden geminimaliseerd en dat belangrijke medicijnen door staatsbedrijven gemaakt moeten worden. Volgens Altmaier kan hiervoor een gezamenlijk Europees medicijnenproject worden opgericht.

Nieuws

Meest gelezen