Drone controleert loszittende containers op vrachtschepen. Ook op Waddenzee luchtcontroles gepland: 'Schepen kunnen blijven varen'

Vrachtschepen op de Waddenzee krijgen dit jaar te maken met dronecontroles van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Kustwacht Nederland. Vanuit de lucht wordt vastgesteld of containers op vrachtschepen goed zijn gestuwd en gesjord.

Een luchtfoto van tot nu toe het grootste containerschip ter wereld, de HMM ALGECIRAS. Het schip kan 24.000 TEU vervoeren. De foto is gemaakt boven de Westerschelde.

Een luchtfoto van tot nu toe het grootste containerschip ter wereld, de HMM ALGECIRAS. Het schip kan 24.000 TEU vervoeren. De foto is gemaakt boven de Westerschelde. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Arnoud Lievense

In 2022 controleerden de Kustwacht en ILT 44 containerschepen met behulp van drones. 21 keer werd een mogelijke overtreding gezien. Dertien keer gingen inspecteurs daadwerkelijk aan boord voor een nadere inspectie, de andere acht schepen waren al uit de haven vertrokken of doorgevaren. Op de dertien gecontroleerde schepen constateerden ze elf keer een overtreding.

Sjorren