Drie Friese bedrijven naar CES, de grootste techbeurs van de wereld (maar reizen daarvoor niet naar Las Vegas)

Een eerdere editie van techbeurs CES in Las Vegas. FOTO SHUTTERSTOCK

Carver en Hydraloop uit Leeuwarden en Tapp.online uit Joure nemen dit jaar deel aan de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas.

De start-ups hoeven er niet voor naar de Verenigde Staten te vliegen. Het evenement, begin januari, vindt vanwege het coronavirus volledig online plaats. Het duurt ook langer dan anders, vijf weken in plaats van vijf dagen.

Carver bouwt in Leeuwarden elektrisch aangedreven driewielers. De wagentjes worden onder meer ingezet voor personen- en vrachtvervoer in de stad. Zo kochten enkele Friese restaurants een carver om maaltijden te kunnen bezorgen.

Hydraloop heeft een systeem dat 95 procent van het water dat wordt gebruikt voor bijvoorbeeld douchen en afwassen hergebruikt kan worden. Het apparaat is ongeveer zo groot als een flinke koelkast.

Tapp.online uit Joure probeert online en offline met elkaar te verbinden met behulp van slim papier. Dat doen ze bijvoorbeeld door een NFC-chip in een poster te zetten die gebruikers met hun smartphone kunnen scannen.

Hydraloop en Tapp.online waren vorig jaar ook al op de beurs te vinden. Vooral voor Hydraloop pakte dat goed uit. De vinding van de Leeuwarders werd door het tijdschrift Time bovenaan de lijst met beste producten van 2020 gezet.

Ook het deels in Friesland begonnen Orderli neemt deel aan de beurs. Deze start-up biedt de mogelijkheid om via qr-codes te bestellen in de horeca.

Nieuws

Meest gelezen