Als het tijd en geld kost willen we niet leren, maar voor STAP maken mensen een uitzondering: 'De populariteit verbaast me ook wel'

Met het STAP-budget zijn vele irrelevante cursussen gesubsidieerd, maar successen zijn er ook. Bovendien zorgt het voor economische groei, betoogt re-integratieadviseur Jeroen ten Brink. Toch stopt de regeling, en een alternatief is er voorlopig niet.

De website van het UWV waarop studenten een STAP-subsidie aan kunnen vragen.

De website van het UWV waarop studenten een STAP-subsidie aan kunnen vragen. Foto: ANP

In een mum van tijd was het STAP-budget van 34 miljoen euro maandag weer op. In totaal 159.000 mensen probeerden via uitkeringsinstantie UWV een cursus of opleiding van maximaal 1000 euro te regelen. Slechts 38.000 pogingen bleken succesvol, toen was de pot weer leeg.

De populariteit - vorig jaar werden in vijf rondes meer dan 214.000 aanvragen toegekend - is daarmee direct duidelijk gemaakt. Het systeem verving in 2022 de belastingaftrek voor studiekosten en vergemakkelijkte daarmee ook het aanvragen van een opleiding. De kosten werden namelijk direct overgemaakt naar de cursusaanbieder, zonder dat je daar een jaar later nog naar zou hoeven omkijken. Cursus volgen en klaar.

De stekker eruit