Dit verandert in 2021 in jouw portemonnee

Zoals ieder jaar gaan er heel wat wets- en belastingwijzigingen in op 1 januari 2021. Waar veel werknemers er onder aan de streep op vooruit gaan, worden bijvoorbeeld vliegen, roken en een energielabel aanvragen duurder. Dit zijn de belangrijkste veranderingen op een rij.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie. Foto: ANP

Ondanks fel protest van een politieke meerderheid in de Tweede Kamer zet D66-minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) haar plan door om de regels rond energielabels strenger te maken. Voortaan moet er voor een energielabel van een huis een afspraak worden gemaakt met een heuse energieadviseur. De kosten worden zo’n 25 keer hoger (!) en komen voor een eengezinswoning naar verwachting uit op gemiddeld €190.

Energienota

Huishoudens gaan iets meer belasting betalen op gas, maar door een hogere heffingskorting maakt dit voor een gemiddeld huishouden onder aan de streep weinig verschil. De Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat voor bedrijven wel nog verder omhoog. De tarieven zijn afhankelijk van het verbruik. De klimaattaks wordt gebruikt voor het uitdelen van subsidies voor onder andere windmolens, zonneparken en voor omstreden biomassaprojecten.

Aftrekposten

Het tarief waartegen aftrekposten als hypotheekrente, partneralimentatie, specifieke zorgkosten en scholingskosten mogen worden afgetrokken, gaat stapsgewijs omlaag naar 37,10% in 2023. Dat gaat in stappen van 3 procentpunt: kunnen de kosten nu nog tegen maximaal 46% worden afgetrokken, vanaf 2021 is dat 43%. Alleen wie een jaarinkomen heeft boven de €68.507, merkt dit in de portemonnee. Voor wie een lager inkomen heeft, daalt het tarief ook een beetje: van 37,35 naar 37,10%. Maar dat zal geen groot verschil uitmaken.

Vliegtaks

Iedereen die vanaf een Nederlandse luchthaven ergens naartoe wil vliegen, gaat €7,845 belasting betalen (bijna acht euro dus). Dit betaal je voor een retourtje Madrid dus één keer.

Sigaretten

Roken wordt een klein beetje duurder vanaf volgend jaar. De accijns op een pakje van twintig sigaretten gaat met 12 eurocent omhoog. Een pakje shag van vijftig gram wordt per 1 januari 30 cent duurder. Ook mogen sigaretten vanaf 1 januari niet meer in het zicht liggen. Dit uitstalverbod is in juli al ingegaan voor supermarkten, nu moeten ook andere winkels voldoen aan de Haagse eisen. Ook elektrische sigaretten vallen onder het verbod. Een webwinkel mag geen afbeelding meer tonen. Voor tabaksspeciaalzaken zijn er uitzonderingen.

Kansspelbelasting

Goed nieuws voor wie wel van een gokje houdt. Naar verwachting wordt op 1 september de online gokmarkt geopend. Het wordt dus legaal om online te gokken. Tevens gaat de kansspelbelasting omlaag: van 30,1% naar 29%.

Kindgebonden budget

Grote gezinnen, met drie of meer kinderen, krijgen een hoger kindgebonden budget. Het maximumbedrag vanaf het derde kind wordt verhoogd van €297 naar €919 per jaar. De ouders op wie dit betrekking heeft, hebben hun eerste betaling voor 2021 op 21 december al gekregen.

Reclame

Kinderen die naar kinderprogramma’s op de publieke omroep kijken, krijgen geen reclame meer te zien. Ook op onlineplatforms van de gesubsidieerde NPO is dat niet meer toegestaan.

Btw op pakketjes

Shoppen bij bijvoorbeeld Chinese webshops als AliExpress en Wish gaat een stukje duurder worden. De Europese Commissie heeft bepaald dat ook over pakketten met een waarde onder de €22 uit landen van buiten de Europese Unie btw betaald moet worden. Nu is daar nog een vrijstelling voor. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf 1 juli 2021 worden ingevoerd. Als de webshop de btw niet voor je betaalt, kan het gebeuren dat je het alsnog aan de bezorger moet betalen.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat omlaag, van €7030 naar €6670. De aftrek gaat stapsgewijs omlaag naar €3240 in 2036. Toch zullen zzp’ers door de verlaging van de inkomstenbelasting volgend jaar onder aan de streep meer overhouden, aldus het ministerie van Financiën.

Vennootschapsbelasting

Bedrijven gaan minder belasting betalen. De bovengrens van de eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting gaat omhoog van €200.000 naar €245.000 en stijgt in 2022 verder naar €395.000. Het tarief in de eerste schijf wordt bovendien verlaagd van 16,5% naar 15%.

Franchisesector

Het nieuwe jaar start met wettelijke regels voor de franchisesector. Het kabinet beoogt met de wet de positie van franchisenemers te verbeteren.

Overdrachtstaks

Wie na 1 januari de koopovereenkomst van een huis tekent bij de notaris, gaat meer of minder overdrachtsbelasting betalen. Voor huizenkopers tot jaar is er een meevaller: zij hoeven helemaal geen overdrachtsbelasting meer te betalen als zij zelf in de woning gaan kopen. Wie de 35 kaarsjes al heeft uitgeblazen, blijft 2% betalen over de aankoop van een eigen huis. Maar wie niet zelf in het huis gaat wonen, zoals gulle ouders of beleggers, gaat 8% betalen. Vanaf 1 april geldt de belastingvrijstelling voor starters niet meer voor huizen die meer dan €400.000 kosten.

Huizenbelasting

Je gaat minder belasting betalen over een eigen woning (eigenwoningforfait): in plaats van over 0,6% van de WOZ waarde, nu nog maar over 0,5% van de woningwaarde voor verreweg de meeste woningen. Kleine tegenvaller: die WOZ-waarde is dan wel weer flink gestegen: met gemiddeld dus bijna 9%, blijkt uit cijfers van het CBS.

Huurstijging

Per 1 juli 2021 mogen de huren met maximaal 2,4% omhoog. Die maximale verhoging moet gaan gelden voor zowel de sociale huursector als de vrije sector, maar dit wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Wonen) moet nog wel worden aangenomen.

De maximale huurverhoging zou alleen gelden voor wie al een huurhuis heeft, bij een nieuwe huurder mogen de prijzen meer stijgen. Voor sociale huurders met een hoger inkomen (meer dan €44.655) mag de huur meer stijgen: maximaal 5,4%.

Oldtimers

Voor liefhebbers van oude auto’s is er goed nieuws. Oldtimers van vijftig jaar of ouder hoeven na de jaarwisseling niet meer verplicht door de jaarlijkse apk. Het rijdende erfgoed gaat vaak weinig de weg op en is vaak zo goed onderhouden dat de verplichte keuring vooral wordt gezien als een administratieve last.

Vrijstelling

De vrijstelling op de wegenbelasting voor elektrische bestelauto’s is verlengd tot 2025. Bedrijven met een bestelauto die op benzine of diesel gaan ieder jaar stapsgewijs meer betalen.

Trekkers

Trekkers moeten voortaan kentekens hebben en er komt een apk-plicht voor deze voertuigen. Over de nieuwe regels is ruim twintig jaar gesproken in politiek Den Haag.

Motorrijtuigenbelasting

Vijf van de twaalf provincies verhogen voor 2021 de provinciale opcenttarieven voor de motorrijtuigenbelasting (mrb): Utrecht (+1,8%), Noord-Brabant (+0,5%), Gelderland (+2,6%), Groningen (+1,6%) en Flevoland (1,0%). Van alle Nederlandse autobezitters betalen Groningers in 2021 het meest aan opcenten, €64,54 per kwartaal. De eigenaar van een dieselauto tot 1200 kilogram betaalt in Groningen in totaal zo’n €323 per kwartaal aan wegenbelasting. De goedkoopste provincie is Noord-Holland, daar betaalt de bezitter van een vergelijkbare auto €305 aan wegenbelasting, waarvan €46,97 aan provinciale opcenten.

Brandstofaccijns

De accijns op een benzine, diesel en LPG gaat met 1 eurocent per liter omhoog. Daarmee komt de totale accijns op een liter benzine op 81,314 cent. Van elke liter diesel die in de tank gaat, draagt de automobilist 52,168 cent af aan de staat en bij LPG is dan 19,182 cent.

Aanschafsubsidie elektrische auto’s

Het kabinet verhoogt voor 2021 het budget voor het stimuleren van de aanschaf van een nieuwe elektrische auto met €4,4 miljoen tot €14,4 miljoen. Dat is goed voor naar schatting 3600 nieuwe auto’s. Voor gebruikte stekkerauto’s stijgt het budget van de aanschafsubsidie van €7,2 miljoen in 2020 naar €13,5 miljoen in 2021, waarmee de aankoop van zo’n 6750 elektrische occasions gestimuleerd kan worden.

5 vragen: Moet autobelasting op de schop?

Het subsidiebedrag per auto blijft wel hetzelfde, €4000 voor een nieuwe en €2000 voor een occasion. Vraag is of komend jaar ook meer mensen kunnen profiteren van de verhoging van het subsidieplafond. Door het grote aantal aanvragen in 2020 is een groot deel van de subsidiepot van 2021 waarschijnlijk al leeg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Economie