Minimumloon omhoog, statiegeld op flesjes en de alcoholwet gaat in: dit verandert er per 1 juli

De nieuwe alcoholwet gaat morgen in en je betaalt dan statiegeld op kleine plastic flesjes. Maar er gebeurt meer. We zetten een aantal veranderingen per 1 juli op een rijtje.

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine plastic flesjes ANP

Minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat per 1 juli omhoog naar 1701 euro. Dit is een stijging van 0,96 procent voor werknemers van 21 jaar en ouder, bij en volledige werkweek. Bekijk hier de bedragen van het minimumloon.

Huurbevriezing

Voor zowel de vrije als de sociale huursector ligt de maximale huurverhoging dit jaar op 2,4 procent. Het is voor het eerst dat er een maximale jaarlijkse huurverhoging gaat gelden voor de vrije sector. Middeninkomens in een sociale huurwoning kunnen wel een hogere huurverhoging krijgen die oploopt tot maximaal 5,4 procent.

Alcoholwet

Vanaf morgen geldt een nieuwe alcoholwet in Nederland. Deze regelt onder meer dat ouders die voor hun kinderen onder de achttien jaar in de kroeg of het restaurant alcoholische drank kopen, strafbaar zijn. Ook vrienden die al wel achttien jaar zijn en datzelfde doen, riskeren een boete.

Daarnaast komt er meer controle op de leeftijdsgrens bij het online kopen van alcohol en bij de bezorging ervan aan huis. Kortingen van meer dan 25 procent in supermarkten en slijterijen zijn vanaf nu ook verboden. De NVWA gaat toezien op de naleving van de strengere regels voor online verkoop en de kortingen in de retailsector.

Statiegeld

Vanaf morgen kunnen kleine plastic flesjes worden ingeleverd tegen 15 eurocent statiegeld. Dit bedrag krijg je terug als je de flesjes inlevert.Hiermee moet het aantal plastic flesjes als zwerfafval in de natuur worden teruggedrongen. Oude plastic flesjes zonder statiegeldlogo kunnen niet worden ingeleverd.

De afgelopen tijd konden consumenten al kleine plastic flesjes frisdrank en water met het nieuwe statiegeldlogo tegenkomen. Die stroomden geleidelijk in.

Naast de invoering van statiegeld op kleine flesjes gaat deze week - op zaterdag 3 juli - ook het verbod in op wegwerpplastic. Het gaat onder meer om plastic wegwerpbestek, borden, rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Voor deze producten geldt dat bedrijven de bestaande voorraden mogen opmaken.

Energie

De variabele energietarieven wijzigen ook weer. Vergelijkingssite Pricewise becijferde dat de tarieven met 25 procent omhoog gaan. Daarmee gaat de energierekening gemiddeld 160 euro omhoog voor een Nederlands huishouden ten opzichte van vorig jaar. Een kwart van de huishoudens dreigt zelfs meer dan 400 euro kwijt te zijn.

Toeristische verhuur

Voor online platforms als AirBnB en Booking.com gelden strengere regels bij toeristische verhuur. Zo mogen zij geen advertenties meer publiceren zonder registratienummer in gemeenten waar een registratieplicht geldt. Hierdoor moeten gemeenten beter in beeld krijgen welke adressen verhuurd worden aan toeristen en door wie. Steden als Amsterdam en Utrecht hebben al laten weten over te willen gaan op de registratieplicht.

Roken

Rookruimtes in (semi-)publieke en openbare gebouwen moeten gesloten zijn. Het gaat om rookruimtes in gebouwen als zorginstellingen, sportverenigingen en culturele instellingen. Op 1 januari 2022 volgt het bedrijfsleven.

Huis taxeren wordt duurder (maar nu nog niet)

Laat je een huis taxeren? Met ingang van 1 oktober * wordt dat een stuk duurder en dat komt door nieuwe Europese regels. Vanaf nu moet een taxatierapport namelijk uitgebreider zijn. In een taxatierapport wordt de marktwaarde van een woning bepaald. Dat is nodig voor de hypotheekaanvraag. In het rapport moet zijn beschreven welke duurzame investeringen nodig zijn. ,,Een van de veranderingen per 1 juli is dat er uitgebreider aandacht wordt besteed aan de huidige onderhoudsstaat van een woning’‘, schreef Popma Makelaars uit Leeuwarden kort geleden op Facebook. ,,Ook wordt er op gebied van energieprestatie meer van de taxatie en de taxateur verwacht.’‘

En dat kost meer tijd en dus geld. De taxatiekosten zijn wel aftrekbaar bij de belasting. De nieuwe regels veroorzaken onrust onder huizenbezitters .

* Het nieuwe model van het taxatierapport gaat pas op 1 oktober in en niet op 1 juli , zoals eerder gemeld. Het is uitgesteld omdat de techniek en software achter het rapport nog niet goed werken. Makelaars/taxateurs hebben de afgelopen maanden in allerijl examen gedaan om aan de nieuwe eisen te voldoen, maar zij kunnen hun nieuw verworven competenties dus nog even in de ijskast zetten.

Negatieve spaarrente

ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank gaan aan meer klanten een negatieve spaarrente rekenen.

ING
Klanten van ING die meer dan 100.000 euro op hun rekening hebben, moeten daarover vanaf 1 juli rente gaan betalen. Die grens lag op 250.000 euro. Die bedragen gelden overigens per rekening en niet per klant.

ABN AMRO
Bij ABN AMRO gaan klanten die meer dan 150.000 euro op hun bankrekeningen hebben, vanaf 1 juli rente betalen over het geld dat ze bij de bank hebben gestald. Momenteel ligt deze drempel nog op een half miljoen euro.

Volksbank
De Volksbank rekent vanaf 1 juli bij de spaarrekeningen van particulieren 0,5 procent rente per jaar over het bedrag dat hoger is dan 100.000 euro. De grens waarboven negatieve rente wordt gerekend lag tot nu toe op 250.000 euro.

Rabobank
Rabobank gaat per 1 juli een negatieve rente rekenen van 0,5 procent voor tegoeden van boven de 100.000 euro van zakelijke en particuliere klanten. Voor particuliere klanten met een saldo tot en met 100.000 euro verandert er niets. Op particuliere spaar- en beleggersrekeningen vergoedt Rabobank tot en met 100.000 euro een rente van 0,01 procent.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Arbeidsmarkt
Woningmarkt