Disco’s verdwijnen uit Noord-Nederland

Opnieuw daalde het aantal discotheken in de provincies Groningen en Drenthe. Is het einde van de ‘ouderwetse’ dancing in zicht?

Tweederde van de dansgelegenheden in de provincie Groningen sloot de afgelopen tien jaren de deuren. Slechts in vijf discotheken kunnen de voeten nog van de vloer. In 2008 waren dat er nog 15. Daarmee is de provincie landelijk gezien daler nummer één. In Drenthe ging de helft dicht: van 10 in 2008 zakte het aantal naar 5 in 2017. Na Groningen en Utrecht goed voor de derde grootste daling.

Horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners uit Warmond deed onderzoek naar de brancheontwikkelingen. Daaruit blijkt dat de trend landelijk is: in geen enkele provincie nam het aantal discotheken toe. Landelijk halveerde het aanbod bijna tot 174 dansgelegenheden die nog open zijn in 2017.

Concurrentie

‘Moordende’ concurrentie doet veel dancings de das om, aldus Van Spronsen. Vooral van festivals, ondanks dat het merendeel niet uitverkocht raakt. Daarvan staan er jaarlijks in Nederland inmiddels ruim 170 als dance event te boek. Deze festivals bieden ‘een gevarieerd aanbod in muziekstijlen en zijn daarom toegankelijk voor een breed publiek’, stelt het adviesbureau.

De gemiddelde besteding op de dansfestijnen ligt bovendien tien keer hoger dan in een discotheek, blijkt uit recent onderzoek van ING dat Van Spronsen opvoert. Zo zou de gemiddelde festivalganger zo’n honderdvijftig euro uitgeven.

Alcohol

Ook funest is volgens Van Spronsen de verhoogde leeftijd waarop jongeren alcohol mogen drinken: ‘De verhoging van de alcohol leeftijd is met name buiten de steden een zwaard van Damocles’. Het gevolg: thuis of in de keet indrinken.

Daarnaast wijst het horeca-adviesbureau op de veranderende behoeften van jongeren. ‘Waar vroeger de discotheek of andere uitgaanslocaties ook dienden om vrienden en nieuwe mensen te ontmoeten en bij te kletsen, hebben sociale media deze rol (deels) overgenomen’, zo valt te lezen in het rapport.

Friesland

Opvallend is de relatief lage daling in Friesland: minder dan dertig procent, van 29 naar 21. De provincie kent bovendien de meeste dancings per 10.000 jongeren (1,9), meldt Van Spronsen. Dat Friesland en de Waddeneilanden nog steeds populaire vakantiebestemmingen onder jongeren zijn, is volgens het adviesbureau de reden van de beperkte afname.

Verdwijnen zal de traditionele discotheek niet helemaal, denken de experts van Van Spronsen. Vooral in de toeristische gebieden kan de dancing de concurrentie aan. Mits ondernemers blijven vernieuwen om ‘veeleisende jongeren’ te plezieren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie