Deze drie Nederlandse energieleveranciers hebben geen financiële buffers (en kunnen dus omvallen)

Foto: ANP

Drie energieleveranciers die in Nederland energie leveren kampen volgens de Vastelastenbond met een ‘negatieve solvabiliteit’, wat betekent dat ze ‘kwetsbaar zijn voor financiële tegenslagen’. Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie.

Eind vorig jaar vielen zes energiebedrijven om die er niet goed voorstonden qua solvabiliteit.

‘Op basis van de jaarcijfers van 2021 zijn er vier bedrijven met een negatieve solvabiliteit te noteren’, meldt de Vastelastenbond. ‘Het gaat om DGB, Gulf Gas and Power en Mega Energie. De solvabiliteit van Mega Energie is van alle onderzochte partijen in 2021 het laagst. Deze nieuwkomer, die sinds eind vorig jaar in Nederland actief is, levert ook energie in Frankrijk en België.’

Failliet

Solvabiliteit wordt gebruikt om inzicht te krijgen in de financiële gezondheid van een bedrijf en geeft aan in welke mate bedrijven zijn gefinancierd met eigen vermogen. Een groot eigen vermogen betekent meer financiële buffers. Met een negatieve solvabiliteit kan een bedrijf minder financiele klappen opvangen. Het is lastiger geld lenen of krediet te krijgen met een lage solvabiliteit, dus een klein verlies kan er al voor zorgen dat een energieleverancier failliet gaat.

Hoger maandbedrag

Wanneer een energieleverancier failliet gaat, blijft de leveringszekerheid gegarandeerd. Je komt dus niet zonder stroom of gas te zitten. Het kan wel zijn dat je bij een nieuwe energiemaatschappij ineens een hoger maandbedrag hebt, vanwege hogere tarieven.

Nog zes met lage solvabiliteit

Bij het beoordelen van de solvabiliteit heeft de Vastelastenbond gekeken naar de jaarcijfers die energieleveranciers hebben gedeponeerd. Zes energieleveranciers hebben een positieve, maar lage solvabiliteit. Elf energiebedrijven beschikken over een goede solvabiliteit. Dit zijn onder andere Eneco, Pure Energie, Greenchoice, Vattenfall, Powerpeers, Delta en Essent. Met een percentage tussen de twintig en zestig procent scoren deze energiebedrijven het hoogst op solvabiliteit.

Budget Energie

Dit artikel is aangepast. Budget Energie is aanvankelijk genoemd als leverancier zonder financiële buffer, maar dat is onjuist. Budget Energie hoort bij de energieleveranciers met een lage solvabiliteit.

De Vastelastenbond heeft op zijn website de volgende rectificatie geplaatst: ‘ We hebben in een eerder onderzoek de solvabiliteitscijfers van moedermaatschappij Nuts Topholding B.V. gebruikt om de financi ë le gezondheid van Budget Energie te onderzoeken. Budget Energie heeft echter aangegeven dat we moeten kijken naar de jaarrekening van dochteronderneming Budget Thuis. Deze B.V. heeft geen negatieve solvabiliteit.’

Vacatures

Voorzitter Raad van Toezicht

Talent Performance namens Huurdersplatform Nieuw Elan

Technisch tekenaar / Werkvoorbereider

CORN Metaalbewerking

Systeembeheerder procesautomatisering

Attero

Nieuws

menu