De nieuwe kassen van project Waddenglas blijven 's nachts donker

De kantoor- en ontvangstruimte van het complex krijgt een bekleding van cederhout. ARTIST IMPRESSION CLAESSENS ERDMANN

De nieuwe kassen van het project Waddenglas in Sexbierum laten ’s nacht bijna geen licht meer door. Dat werd donderdag duidelijk bij de adviescommissie Hûs en Hiem.

De commissie behandelde de aanvraag voor de realisatie van het project Waddenglas, waarover al jaren wordt gesproken. Eind oktober tekende de Brabantse firma Friss Holding een koopcontract voor 50 hectare. Het bedrijf heeft tot 31 december om de financiering te regelen.

Hûs en Hiem was positief over het ontwerp van het Amsterdamse architectenbureau Claessens Erdmann. Bij de presentatie ging het vooral om het nieuwe kantoor en dat ziet er volgens een commissielid uit als een fijne plek om te werken. Voorzitter van Hûs en Hiem, Marc Visser, was erg tevreden met het eindresultaat: ,,Het voldoet aan veel meer dan de minimale eisen.”

De adviescommissie had hier en daar nog wel opmerkingen. Zo werd er gevraagd naar de grote lichtuitstraling in het donker. De kassen komen op een donker stukje Friesland en zouden dus in de nacht van ver te zien zijn. Maar dat valt mee ,,Er komen doeken in de kas die het licht niet voor de volle 100 procent tegenhouden, maar wel voor 99 procent. Bovendien hebben planten ook een dag-en nacht ritme nodig”, reageert Hans Hein, één van de partners van Friss Holding.

De kassen, die wel meer dan een kilometer lang worden, worden voor de helft bedekt met zonnepanelen. Een nieuw afzuigsysteem zorgt ervoor dat de vochtigheid en temperatuur optimaal blijven. Ook levert de 50 hectare aan kassen nieuwe banen op, maar deze zijn sterk afhankelijk van de oogsttijd.

Vacatures

IKC-directeur

Kits Primair

Enthousiaste Magazijn Medewerkers

Motor-Parts Nederland

Meewerkend voorman/hovenier (m/v)

Gemeente De Wolden Hoogeveen

Nieuws

menu