De koekjesfabriek Hellema in Hallum zet een omstreden plan eerst in de ijskast

Koekjesfabriek Hellema in Hallum heeft zijn omstreden bezuinigingen op de personeelskosten tijdelijk in de ijskast gezet. De directie strijdt wel verder.

HELLEMA FABRIEK

HELLEMA FABRIEK Foto: CATRINUS VAN DER VEEN

De ondernemingsraad verzet zich tegen het plan, dat al per 1 mei zou moeten zijn ingegaan. Omdat ze niet de benodigde instemming van de or kregen, hebben de directeuren Hille en Gerrit Hellema per direct hun maatregel ingetrokken. De strijd is echter nog niet gestreden.

De directie volhardt namelijk in zijn voornemen. Eerder schreven de Hellema’s in een brief aan hun personeel dat het bedrijf met 250 werknemers afgelopen boekjaar in de rode cijfers belandde, als gevolg van een hevige concurrentiestrijd met andere industriële bakkers.

Atv-dagen terugbrengen

Volgens de vakbonden FNV en CNV hopen de broers 650.000 euro op jaarbasis te besparen, door het aantal atv-dagen geleidelijk aan terug te brengen. Zo’n 200 vakbondsleden bij Hellema hebben aangegeven dat ze die dagen niet zonder compensatie willen opgeven. Het gaat om een recht dat in 1984 is ingevoerd.

Volgens de Hellema’s kunnen hun werknemers daar geen rechten aan ontlenen. Ze dreigen hun eerste plan weer op tafel te leggen, dat veel ingrijpender is voor het personeel. Nu de or zich verzet, willen de directeuren vervangende instemming vragen bij de kantonrechter.

Kwaad bloed

,,Dit is wel jammer voor het personeel, dat heel hard werkt en nu ook op zaterdag, dat de directie dit blijft doordrukken’’, vindt FNV-bestuurder Eric Brouwer. De opstelling van de Hellema’s heeft bij nogal wat personeelsleden kwaad bloed gezet.

Een van hen – hij wil anoniem blijven – wijst erop dat de koekjesfabriek vorig jaar ,,meer dan 5 miljoen euro’’ investeerde in een nieuwe inpaklijn. Hellema zou nog zo’n inpaklijn willen. ,,Om dit te financieren heeft het bedrijf snel geld nodig. Om dat bij ons weg te halen is een mooie snelle manier.’’

CNV-bestuurder Linda Slagter: ,,Ik heb deze geluiden ook gehoord.’’ Brouwer: ,,We kennen de cijfers niet, maar het verhaal gaat dat er voor de komende jaren 5 tot 10 miljoen euro in het bedrijf wordt geïnvesteerd.’’

Gerrit Hellema zegt alleen met zijn personeel te willen praten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie