De bouw krijgt er al weer een robotfabriek bij: nieuwe productielijn voor IIOB in Heerenveen

Op de fundamenten van het voortijdig gesneuvelde Compakboard in Heereveen is een huizenfabriek verrezen. IIBO produceerde inmiddels al honderd huizen.

De mannen van H&M Houtbewerkingsmachines in Sneek installeren een nieuwe steenstriprobot voor IIOB in Sneek.

De mannen van H&M Houtbewerkingsmachines in Sneek installeren een nieuwe steenstriprobot voor IIOB in Sneek. Foto Niels de Vries

Het bedrijf neemt binnenkort een nieuwe productielijn in gebruik. De volautomatische steenstrippenrobot arriveerde vlak voor kerst in het bedrijfspand aan de Komeet. Momenteel zijn de mannen van toeleverancier H&M Houtbewerkingsmachines in Sneek druk in de weer met het installeren van de robot. ,,We hopen in maart helemaal operationeel te zijn’’, zegt Erik Zwanenburg, mede-eigenaar van IIBO (Intelligent Innovatief Bouwen Oplossing).

De zakenman, ook als projectontwikkelaar actief, wist in 2018 voor bijna 2 miljoen euro het opvallend langgerekte pand te bemachtigen dat Compakboard vier jaar eerder op bedrijvenpark IBF had laten bouwen. Dit jonge bedrijf wilde uit stro, bermgras en maïsstengels ecologische composietplaten voor de bouw en de meubelindustrie produceren, maar ging voortijdig failliet.

IIBO isoleert zijn woningen met cellulose, gewonnen uit oud papier. ,,Die 250 meter lange fabriekshal van Kompakboard hebben we bijna helemaal vol met machines en robots gezet’’, vertelt Zwanenburg. ,,Daarachter hebben we nog eens een hal van 65 meter laten bouwen voor deze nieuwe productielijn. Ons pand is nu meer dan een hectare groot.’’ Op dit moment heeft IIBO zo’n dertig mensen op de loonlijst staan. De onderneming leverde al zo’n honderd prefabwoningen voor onder meer Delfzijl, Deventer, Heerenveen en Leeuwarden.

Samen met het Belgische baksteenbedrijf Vandersanden gaat IIBO zijn productie dit jaar fors opschroeven. De pas aangeschafte RoBrick verlijmt 1500 steenstrips per uur op de houten casco’s. Dankzij deze aanwinst kan de huizenfabriek aan de Komeet jaarlijks 500 nieuwe woningen produceren.

Pionier van dit fabrieksmatig bouwen was Sjoerd Burggraaff, die in 2011 zijn revolutionaire huizenfabriek in Leeuwarden naar de haaien zag gaan. ,,Hij was zijn tijd ver vooruit’’, vertelt directeur Marcel van der Molen van H&M Houtbewerkingsmachines. In 2017 opende Dijkstra Draisma in Dokkum ook een gerobotiseerde fabriek.

Twee jaar later schafte VDM in Drogeham een RoboBrick aan en dit jaar volgden Spaansen in Harlingen en Vadeko in Winsum. De steenstrips worden geleverd door van Vandersanden, een honderd jaar oud familiebedrijf uit het Belgische Bilzen. De tien fabrieken van Vandersanden, in onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk, zijn jaarlijks goed voor 500 miljoen stenen.

Tot nu toe waren de Belgen vooral gericht op de betonindustrie; de robots van Vandersanden plakten hun steenstrips op huizencasco’s van beton. Vadeko en IIBO zijn de eerste houtskeletbouwers waarmee Vandersanden in zee gaat. ,,Je kunt die strips bijvoorbeeld ook op staalframes bevestigen’’, legt Van der Molen uit. De man van de Sneker machinefabriek wijst er graag op dat de houtbouw enorme voordelen oplevert.

,,Voor een betonnen huis heb je acht tot negen vrachtauto’s nodig, voor houtskeletbouw slechts drie’’, verduidelijkt Van der Molen. ,,Het is dus niet alleen duurzaam, je spaart er ook veel geld mee uit. In de bouw stellen de marges nog altijd helemaal niks voor.’’ Ook H&M Houtbewerkingsmachines vaart wel bij de industrialisering van het bouwproces. ,,Wij doen het op dit moment heel goed, ons hele jaar zit vol werk.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie