De aanslag gemeentelijke belastingen komt eraan; bereid je vast voor op een domper (en bekijk hoeveel jouw gemeente dit jaar aan ozb hoopt te innen)

Grootste stijging gemeentelijke woonlasten in jaren ANP

Over een paar weken valt hij op de mat: de aanslag voor de gemeentelijke belastingen. Bereid je maar vast voor op een domper. Alle Nederlandse gemeenten verwachten in dit jaar 11,3 miljard euro bij hun burgers op te halen: 4,4 procent meer dan zij in 2020 begrootten.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Er zijn grote verschillen per gemeente. In de gemeente Overbetuwe stijgen de begrote uitgaven met bijna 21 procent. Daarna volgen Veere (+19,4 procent) en Berkelland (+ 18,3 procent). Er zijn ook een paar gemeenten waar de begroting juist kleiner wordt ten opzichte van 2020. Het meest in Vught: 15,5 procent.

Rioolheffing

Aan afvalstoffenheffing en reinigingsrechten gaan we gemiddeld 10 procent meer betalen. Dat is de grootste stijging in 26 jaar, en volgt op een forse toename van 8,4 procent die gemeenten in 2020 al begrootten. De opbrengst van de rioolheffing stijgt met 2,6 procent.

„De belasting die gemeenten over afval betalen is flink gestegen, van 13 naar 31 euro per ton”, verklaart woordvoerder Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Verder levert recycling minder op, en scheiden steeds meer gemeenten alle afvalstromen.

„Dat wordt doorberekend. Daarnaast was er in het afgelopen jaar ook fors meer afval doordat we allemaal online spullen kopen. Bij milieustraten stonden ook lange rijen omdat mensen hun huis gingen opruimen. Dat zie je nu terug in de belasting.”

Afvalstoffenheffing mag net als rioolheffing alleen voor dat doel worden ingezet. Dit in tegenstelling tot de onroerendezaakbelasting (ozb), die de gemeente voor elk doeleinde mag gebruiken. De begrote opbrengst voor ozb van alle gemeenten stijgt met 5,8 procent. Dat is de grootste stijging sinds 2004.

„Niet gek, de WOZ-waardes zijn ook flink gestegen”, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. „Zelfs al verandert een gemeente het percentage niet, dan nog stijgen de opbrengsten.”

’Bezuinigen houdt ook een keer op’

Veel gemeenten verhogen dat percentage echter wel. „De ozb is een van de weinige knoppen waar gemeenten aan kunnen draaien als ze de begroting anders niet sluitend krijgen”, legt Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (Coelo) uit. „Er zijn vaak grote tekorten in het sociale domein, en die worden zo aangevuld.”

In sommige gemeenten gaat die ozb dit jaar hard omhoog, concludeerde VEH eerder al op basis van een steekproef van 112 gemeenten. „Meer dan honderd gemeenten voerden vorig jaar al actie omdat ze het niet meer redden. De kosten voor de Wmo, vooral de zorg voor ouderen en jongeren, lopen zo op dat er echt geld van het rijk bij moet”, zegt André de la Porte.

„Je ziet dan dat sommige gemeenten geen andere opties hebben dan de ozb flink verhogen. In Bergen op Zoom zelfs met 27 procent, maar in Amsterdam ook met meer bijna 22 procent. Die stad mist ook nog eens veel inkomsten uit toeristenbelasting en parkeergeld.”

Begroting

Amsterdam heeft wat betreft toeristenbelasting de begroting voor 2021 met 79 miljoen euro naar beneden bijgesteld ten opzichte van de verwachtingen voor 2020. Maar negen op de tien gemeenten met toeristenbelasting voorzien voor 2021 een hogere opbrengst dan zij voorspelden voor 2020, nog voor het uitbreken van de coronacrisis.

„Veel Nederlanders gingen vorig jaar op vakantie in eigen land. Daar profiteerden bijvoorbeeld de toeristische plaatsen in het noorden van”, verklaart Van Mulligen. „In Amsterdam is wel te merken dat er minder buitenlandse toeristen waren. Veel bewoners van de hoofdstad vonden het waarschijnlijk wel lekker, zo’n rustige zomer, maar het gevolg is nu een veel hogere belastingaanslag.”

’WOZ-waardes zijn flink gestegen’

„Het water staat veel gemeenten behoorlijk aan de lippen”, concludeert Hoeben. „Gemeenten hebben allerlei rijkstaken gekregen met een kleiner budget omdat zij het zogenaamd goedkoper zouden kunnen. Dat blijkt vaak niet het geval. En gemeenten kunnen wel bezuinigen, maar dat houdt ook een keer op. Dan kun je alleen maar de ozb verhogen, hoe vervelend dat ook is.”

Nieuws

menu