De FEBO van de gereedschappen: klusgereedschap als kroket uit de muur

Sijperda Verhuur in Sneek lanceert vandaag een ‘wereldprimeur’: klanten kunnen op ieder tijdstip gereedschap uit een kluis huren. Betaling geschiedt per uur.

André Buwalda bij de ‘huurmuur’ aan de Einsteinstraat in Sneek.

André Buwalda bij de ‘huurmuur’ aan de Einsteinstraat in Sneek. FOTO SIMON BLEEKER

Een boormachine, forse houthakselaar of zelfs een mobiele lichtmast. Wie dergelijke gereedschappen, bouwmachines of installaties nodig heeft, kan deze met ingang van vandaag de klok rond huren bij Sijperda Verhuur in Sneek. Financieel-manager André Buwalda spreekt van een wereldprimeur. Met huisbankier ING is een jaar aan het concept gewerkt. Key2Asset levert de software voor het systeem.

Zestien kluizen, waarvan drie een aantal vierkante meters beslaan en waarin gemakkelijk grote machines kunnen worden geplaatst. In de kleinere passen boormachines en ander handgereepschap. Ook is er nog een paal met slot voor vervoer van gereedschappen of machines die op een aanhanger moeten worden vervoerd. De ‘huurmuur’ staat sinds een paar weken aan de Einsteinstraat bij het hoofdkantoor van Sijperda in Sneek.

'Niet iedereen wil thuis zelf al het gereedschap voorhanden hebben'

,,De FEBO van de gereedschappen. Dat is een beetje het idee”, legt Buwalda uit. ,,ING ziet een duidelijke ontwikkeling van bezit naar verhuur. Niet iedereen wil thuis zelf al het gereedschap voorhanden hebben. Je ziet het bijvoorbeeld ook in de botenwereld. Nu is ook de techniek er klaar voor.’’

Huurtijd

Het systeem werkt als volgt: de klant, zowel particulier als zakelijk, bestelt tijdens kantoortijden het gewenste materieel en geeft aan op welk moment hij het wil afhalen. Het personeel zorgt dat het gereedschap tijdig in een locker ligt. Met een app opent de klant de container of locker en neemt vervolgens het apparaat mee. Op dat moment gaat ook de huur in. De huurtijd eindigt op het moment dat het gereedschap weer in de kluis wordt gedaan.

,,Huren per uur is ook een revolutionair idee in deze branche. Normaal huur je voor een dag’’, weet Buwalda. Het systeem stelt mensen in staat om op het door hen gewenste tijdstip het gereedschap op te halen. ,,Handig als je bijvoorbeeld ’s avonds een paar uur wilt klussen.’’ Of zoals de rugbyvereniging uit Sneek, die de afgelopen weken op trainingsavonden een mobiele lichtmast huurde. Buwalda: ,,Ze hoeven dan zelf geen lichtinstallatie aan te schaffen. Na de training brengen ze ’m weer netjes terug.”

De ‘huurmuur’ in Sneek is voorlopig een pilot. ,,We gaan kijken hoe de klanten reageren en waar ze behoefte aan hebben. Het is ook een vorm van contactloos verkeer, wat door steeds meer mensen in deze coronatijd wordt gewaardeerd. We hopen het systeem over een tijdje in meerdere plaatsen te kunnen lanceren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Bouw
Instagram