DSM stuwt AEX verder richting 700 punten

DSM stuwt AEX verder richting 700 punten ANP

Op de Amsterdamse aandelenbeurs werden dinsdag de resultaten van AEX-bedrijf DSM goed ontvangen. Het speciaalchemieconcern had afgelopen kwartaal minder last van de coronacrisis en presteerde beter dan verwacht. Dankzij de koerswinst van DSM kroop de AEX-index verder richting de 700-puntengrens, die voor het laatst tijdens de internetbubbel in 2000 werd bereikt.

De hoofdindex op Beursplein 5 boekte rond het middaguur een winst van 0,2 procent op 686,52 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 1018,73 punten. De andere Europese beurzen lieten kleine koersuitslagen zien. Frankfurt en Londen daalden een fractie. Parijs won 0,1 procent. Het optimisme over het economische herstel van de coronacrisis stuwde de beursgraadmeters in de afgelopen weken al tot nieuwe hoogtepunten.

DSM stond bovenaan bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van ruim 2 procent. Het concern zag zijn materialentak weer groeien in het afgelopen kwartaal doordat de vraag uit de auto-industrie een sterk herstel liet zien. In het tweede en derde kwartaal liepen de verkopen bij het onderdeel nog flink terug. Voor 2021 rekent het bedrijf op winstgroei, mede door het herstel van de materialentak.

Supermarkten

Supermarktconcern Ahold Delhaize, dat woensdag met resultaten komt, won 0,8 procent. De eigenaar van Albert Heijn neemt samen met branchegenoten Vomar en DekaMarkt de supermarktketen DEEN over. Van de 80 filialen komen er 39 in handen van AH.

Biotechnoloog Galapagos sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,7 procent. In de MidKap ging technologiegroep TKH aan kop met een plus van 3,9 procent. Vastgoedfonds Eurocommercial Properties was de sterkste daler met een min van 1,4 procent.

BHP

In Londen klom BHP 0,9 procent. De Brits-Australische mijnbouwer boekte in de afgelopen zes maanden fors meer winst dankzij de gestegen prijzen voor ijzererts. Wel had het bedrijf last van een handelsruzie tussen Australië en China, waardoor de vraag van Chinese staalbedrijven wegviel. Glencore steeg dik 3 procent in de Britse hoofdstad. De Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer presteerde in de tweede jaarhelft beter dan verwacht en gaat weer dividend uitkeren.

In Parijs won Michelin 0,5 procent. De Franse bandenfabrikant zag de winst in het coronajaar 2020 flink dalen door de malaise in de autosector. Voor het nieuwe jaar rekent het bedrijf wel op groei.

De euro stond op 1,2162 dollar, tegenover 1,2137 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 59,84 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 63,18 dollar.

Nieuws

menu