Curator gunt het gestrande modemerk ByOni geen tweede leven: Miedema onder eigen naam verder

Het lijkt uitgesloten dat de Wirdumer ontwerpster Moniek Miedema verder kan met haar failliete modemerk ByOni. De curator ziet geen kans voor een doorstart.

Moniek Miedema, de eigenaresse van By Oni. Hier in haar winkel in Groningen.

Moniek Miedema, de eigenaresse van By Oni. Hier in haar winkel in Groningen. FOT DUNCAN WIJTING

Het vijftien jaar oude label ging in de eerste week van oktober op de fles, nadat twee personeelsleden naar de faillissementsrechter waren gestapt. De medewerkers bleken al geruime niet betaald. Door de pandemie ontstonden er voor de zomercollectie betalingsproblemen met de Griekse kledingfabriek.

Internationale plannen

Als ‘selfmade woman’ geldt Miedema als opvallende verschijning in de modewereld. Vorig jaar zag ze nog volop groeimogelijkheden voor haar modelabel, dat toen nog zestien werknemers telde. Ze hoopte het netwerk van zes winkels in Nederland uit te breiden naar Duitsland, Scandinavië en België.

Via Crowd About Now wist Miedema 52 private investeerders te strikken, die elk gemiddeld 1.926 euro inlegden, zodat het benodigde kapitaal van 100.000 euro kon worden gehaald. De belastingdienst en uitkeringsinstantie UWV hebben hun claims nog niet ingediend. Dat geldt wel voor 36 schuldeisers, die een bedrag van 252.776 euro opeisen. De curator telde voor het gemak de 52 gedupeerden van Crowd About Now als een.

Geen mogelijkheden voor doorstart

De voorraad en het inventaris van het atelier in Wirdum zijn inmiddels verkocht, evenals de spullen in de winkels in Emmen en Zwolle.

Omdat er een pandrecht op lag komt 1452 euro van de opbrengst niet op het conto van de failliete boedel. Op het saldo van het failliete ByOni staat 6.267 euro. Woltman ziet geen mogelijkheden voor een doorstart.

Miedema ontwerpt onder eigen naam

Moniek Miedema heeft inmiddels te kennen gegeven dat ze haar winkels in Leeuwarden en Groningen opnieuw zal openen. Haar partner Leen Hofman heeft met zijn Nevasta Fashion bv weliswaar de handelsnaam ByOni van de curator gekocht, maar de door haar ontworpen kleding zal voortaan onder de labelnaam Moniek Miedema verkocht worden.

Op haar Facebookpagina schrijft ze: ,,Het fijnste is dat ik me enkel en alleen nog op het ontwerpen van de kleding en accessoires ga richten. Geen zakenvrouw, geen administratie maar gelukkig alleen nog maar doen waar ik goed in ben. En waar mijn passie ligt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Faillissement