Corona-uitbraak legt superjachtbouwer De Vries in Makkum drie dagen lam: 'We kregen het niet in de hand'

Om verdere coroanabesmettingen te voorkomen, heeft superjachtbouwer De Vries Scheepsbouw in Makkum met onmiddellijke ingang al zijn personeel naar huis gestuurd.

De Feadship-werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum.

De Feadship-werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum. FOTO NEEKE SMIT

,,Het gaat om zo’n vierhonderd man’’, zegt directeur Sijbrand de Vries. ,,Tot nu toe hebben we corona heel goed buiten de deur weten te houden, maar het ging plotseling heel erg snel.’’ De afgelopen dagen waren er enkele tientallen besmettingen op de werf.

,,We kregen het niet in de hand, ondanks dat we ons aan allemaal hele strenge voorschriften houden’’, aldus De Vries. De richtlijnen op de werf zijn soms zelfs strenger dan de voorschriften van het RIVM. Het bedrijf overlegt geregeld met de GGD, beschikt over een eigen bedrijfsarts en huurt onafhankelijke arbeidshygiënisten in.

‘Gezondheid collega’s op eerste plaats’

,,Na overleg heb ik direct besloten om in te grijpen, want de gezondheid van onze collega’s staat op de eerste plaats.’’ De werf gaat tot en met zondag op slot. Het werfpersoneel en de medewerkers van toeleveranciers mogen zich er niet meer laten zien. Zij worden pas weer op het werk toegelaten als ze klachtenvrij zijn en in het bezit van twee negatieve uitslagen van een corona PCR-test.

De uitbraak komt op een ongelukkig moment. Ze werken in Makkum aan drie grote jachten. Het laatste, de ruim 57 meter lange Amara, arriveerde begin deze maand voor een ingrijpende herbouw. Zo krijgt de in 1986 gebouwde Amara een nieuw voordek en helikopterdek. ,,Het ligt hier op de kant’’, aldus De Vries.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Coronavirus